Nyheter

Facebook-gruppen "Bibeluppropret" protesterar: Ta tillbaka Bibeln i skolplanen

"Låt Bibeln vara kvar i skolans kursplan." Det kravet kommer från Facebookgruppen "Bibelupproret" som på bara några dagar fått drygt 2 000 medlemmar. – Totalt fel att stryka Bibeln ur kursplanen, anser initiativtagaren Celicia Widell.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Skolelever har rätt att även i fortsättningen lära sig grundläggande kunskaper om Bibeln och dess berättelser, anser en nystartad grupp på Facebook, startad av Celicia Widell. Gruppen riktar kritik mot Skolverket.
Publicerad Senast uppdaterad

Nyligen kom Skolverket med ett förslag på ny kursplan för religionskunskap i grundskolan. Där har Bibeln och andra religiösa urkunder tagits bort, vilket många reagerar mot.

På debattplats här i Dagen har förslaget sågats av Svenska bibelsällskapet. Dess ordförande Åke Bonnier, som är biskop i Skara, och generalsekreterare Anders Göranzon, skriver:

"I ett samhälle som präglas av mångfald och mångreligiositet är kunskaper om Bibeln och dess berättelser en nödvändighet", skriver de i sin debattartikel.

Drygt 2 000 medlemmar

Fler än Svenska bibelsällskapet är kritiska mot förslaget. En Facebook-grupp kallad Bibelupproret har startats för att protestera mot förslaget. Gruppen har på tre dagar fått drygt 2 000 medlemmar.

Bibelupproret är "en grupp för alla oss som anser att skolelever ska få fortsätta lära sig grundläggande kunskaper om Bibeln och dess berättelser!"

Det skriver Uppsalastudenten Celicia Widell i ett inlägg. Hon har, tillsammans med Alexander Palm som också studerar i Uppsala, tagit initiativ till Bibelupproret.

– I Skolverkets förslag på ny kursplan har Bibelns ställning försvagats och det tycker vi är fel, säger Celicia Widell till Dagen.

Läs mer Skolverket har strukit Bibeln från skolans nya kursplan

Borde vara självklart

Hon poängterar Bibelns viktiga betydelse för att förstå samhället och sin omgivning och menar att det borde vara en självklarhet att skolelever ska få lära sig om Bibeln och dess berättelser.

Celicia Widell.
Celicia Widell.

– Vi vill visa att det finns ett motstånd mot de förändringar som Skolverket tänker genomföra, säger hon.

Läs också Bibeln struken ur skolans kursplan – blev fråga för Löfven

Enligt Celicia Widell ger den nya skrivningen för kursplan i ämnet religionskunskap utrymme för att strunta i Bibeln.

– I stället för att använda Bibeln kan lärare själva välja vad de tycker räknas som centrala berättelser, som till exempel Thomas av Aquinos skrifter eller något helt annat. Men det blir fel eftersom det framför allt är i Bibeln vi förstår vad kristen tro handlar om, menar hon.

Förstår inte poängen

Celicia Widell ifrågasätter varför Skolverket vill ändra skrivningen i den nya kursplanen och tycker sig inte ha fått något svar som håller:

– Skolverket säger att ändringen inte kommer att få någon praktisk betydelse. Den kommer inte att påverka själva undervisningen har Skolverket sagt. Men varför har man då gjort förändringen?

Göra sin röst hörd

Nästa steg blir en uppmaning att höra av sig till Skolverket och till de politiska partierna som en protest mot den planerade förändringen.

– Remisstiden har visserligen gått ut men vi tänker att det är viktigt att alla som tycker att Skolverket har fel gör sin röst hörd. Vi lägger ut en text som förklarar hur vi tänker, som man kan kopiera och skicka med.

Tänker ni gå vidare och göra en namninsamling?

– Det är inget vi har bestämt men det låter som en bra idé. Vi får fundera lite hur vi ska göra, säger hon.

Läs mer Skolverket svarar: ”Därför tar vi bort Bibeln ur kursplanen"