Nyheter
Fackeltåg till stöd för förföljda kristna genom Örebro
Open doors generalsekreterare: Det går verkligen åt fel håll.

Närmare 360 miljoner kristna i världen – var sjunde kristen – lever under allvarlig förföljelse på grund av sin tro. Med ett fackeltåg genom Örebro försökte svenska kristna i helgen väcka uppmärksamhet kring deras sak.
Omkring 750 personer deltog under lördagen i den konferens som kristna organisationen Open doors arrangerade i Coventum i Örebro. Till arrangemanget kom tre talare som representerade de förföljda kristna runt omkring i världen; från Syrien i Mellanöstern, från längre bort i Asien samt från Östafrika.
Man uppmärksammade kristna som tvingas leva i hemlighet på grund av förföljelse i sitt land, liksom de kristna som fördrivs från sina länder – som i Syrien. Vidare uppmärksammades utsatta kristna som drabbas av grovt våld, exempelvis i Afrika söder om Sahara.

Svårigheter tilltar
Om var tolfte kristen i världen var utsatt för allvarlig förföljelse för fyra år sedan, vid Open doors senaste konferens 2018, så är det i dag var sjunde kristen.
Peter Paulsson, generalsekreterare för Sverige är orolig över utvecklingen.
– Den här situationen behöver vi uppmärksamma. Det går verkligen åt fel håll, säger han till Dagen.
På lördagskvällen marscherade cirka 300 personer genom centrala Örebro i ett fackeltåg för att manifestera sin solidaritet med förföljda kristna, och göra olika fakta kända på banderoller och vid en avslutande samling. Spontant började man sjunga lovsånger under marschen.
Olika seminarier om opinionsbildning, förföljda församlingar, konvertiter och bön för utsatta kristna arrangerades också under dagen.

– Det händer något när man får möta de personer som drabbas av förföljelsen och höra deras berättelser. Själv var jag tagen över att få prata med flera av besökarna efteråt och se hur berörda de var, säger Peter Paulsson.
Pandemin har försvårat
Ytterligare ett par utannonserade gästtalare från olika delar av världen kunde inte komma till konferensen på grund av visumproblem i hemlandet och på grund av säkerhetsskäl, utan fick medverka via skärm. Peter Paulsson reflekterar utifrån detta över hur det efter pandemin ibland har blivit svårare att resa i världen för kristna som förföljs för sin tro i sina länder.