Nyheter
Falu kommun redo avbryta samarbete med Lugnetkyrkan: ”Är homofientlig”
Om Lugnetkyrkan vill ha ekonomiska avtal med kommunen måste de ändra sig i hur de hanterar medlemmar som är homosexuella. Det säger Joakim Storck (C), kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Efter att P4 Dalarna målat ut Lugnetkyrkan i Falun som homodiskriminerande har kommunalrådets ordförande Joakim Storck (C) gått ut och krävt förändring, annars riskeras de ekonomiska samarbeten som finns mellan kommun och kyrka. I dagsläget hyr kommunen kyrkans lokaler för att bedriva förskoleverksamhet och de hyr också in sig för konferenser.
– Det är upp till församlingen om de vill ändra sig eller inte, säger Joakim Storck till Dagen.
Läs mer | Lugnetkyrkan i Falun kritisk till P4:s granskning
Vad är det de ska ändra?
– Hur man ser på och hanterar personer som är homosexuella och som är medlemmar i kyrkan. Knäckfrågan är huruvida man har möjlighet att vara öppet homosexuell.
Frågan om vigselrätt, som exempelvis kyrkliga företrädare pekat på, anser Joakim Storck i sammanhanget är sekundär.
Hur ska kyrkan bevisa att de ändrat sig?
– Eftersom det finns ett antal fall där det framkommit att man har uppmanat medlemmar att undertrycka sin sexualitet så handlar det framför allt om ledarskapet. Man måste vara tydlig med vilken syn man har, sedan också att man lever som man lär.
– Nu har de varit tydliga med att man inte ska leva ut sin homosexualitet och för oss som kommun blir det då problematiskt att göra affärer med församlingen.
Läs även | Evangeliska frikyrkan ledning går in i vigseldebatten
”Kommer att fasas ut”
Joakim Storck säger att han inom kort kommer att lyfta frågan i kommunstyrelsen, för en vidare politisk diskussion. Han tror att samarbetet med Lugnetkyrkan kan komma att fasas ut, men att inga ingångna avtal kommer att sägas upp. Han säger också att kommunen i framtiden kommer att vara mer noggranna med att kolla upp värdegrunden hos samarbetspartners.
– Jag har inget emot att en kommun samarbetar med ett kristet samfund, men det som blir problematiskt är när man har en tro som är så tydligt i motsatsförhållande till den värdegrund som kommunen har.
– Vi är framme vid en tidpunkt där det skett en sådan förändring i samhället, där det är självklart att alla har rätt att ha sin egen sexualitet och även få uttrycka den.
Gäller alla samfund
Joakim Storck hoppas också att det här kan leda till en diskussion om hur man ser på homosexuella inom frikyrkorörelsen.
Även muslimska, katolska och ortodoxa samfund har samma syn som de traditionella svenska frikyrkorna, ska Falu kommun säga upp samarbetet med alla dem också?
– Ja, i den mån vi har avtal. Men jag tror inte vi har några sådana samarbeten.
– Jag tycker inte att kommunen ska bryta alla samarbeten och samtal med alla samfund, men ska vi ha ekonomiska uppgörelser så ska vi se till att värdegrunden är den som kommunen har.
Så det är inte lagen, utan värdegrunden det här hänger på?
– Jag tror inte det finns någon sådan juridisk grund, utan det här handlar om vår värdegrund.
Om vi drar resonemanget till sin spets, då blir det svårt för många trossamfund att bli en del av samhället?
– Ja, så kan det bli. Men trossamfunden behöver ha en egen diskussion hur de ska ha det i de här frågorna. Då handlar det inte om vigselrätten, utan förhållningssättet de har till homosexuella.
Läs även | Pingstledaren anmäler SR till granskningsnämnden