Nyheter

Fängelse anlitar första icke troende chefskaplan

”Om jag möter en klient som vill be säger jag: Jag kommer inte att be för dig, men vi kan gå till kapellet så kan du be själv. "

Publisert Sist oppdatert

För första gången har en person som inte har en personlig religiös övertygelse tillsatts som chefskaplan på ett fängelse i England. Humanisterna hoppas att det ska bli fler.

Kvinnan, som vill vara anonym, har tidigare arbetat i fängelser som lärare i engelska och matematik. Hon beskriver sig själv som humanist, och säger att hon inte tror på Gud:

– Om jag möter en klient som vill be säger jag: “Jag kommer inte att be för dig, men vi kan gå till kapellet så kan du be själv. Eller ordnar jag så att du får träffa en annan kaplan som kan be för dig”, säger hon.

Kvinnan, som vikarierar för en person som är sjukskriven, leder ett arbetslag som består av ett 20-tal anställda och frivilliga kaplaner. De är kristna och muslimer och i gruppen finns även en sikh och en hindu.

För Inside Times, ett brittiskt nyhetsmagasin som skriver om vad som händer i fängelserna, berättar hon att några av kaplanerna var lite skeptiska i början, men att de har hunnit vänja sig.

Totalt finns ungefär 500 anställda kaplaner i fängelser runt om i England och Wales. Majoriteten av dessa är kristna medan ungefär 100 är muslimer.

När jobben annonseras efterfrågas ofta en person med en viss religiös tillhörighet eller koppling, vilket innebär att icke troende inte har behörighet till tjänsterna.

Normalt måste alltså fängelsekaplaner ha en personlig religiös tro av något slag, till exempel vara kristen, muslim eller buddhist. Däremot är det inte ett krav att chefskaplaner har en sådan övertygelse.

Vill ha likvärdighet

Detta har Non-Religious Pastoral Support Network tagit fasta på. Nätverket, som funnits sedan 2016 och är en del av Humanisterna i Storbritannien, arbetar för fler icke troende själasörjare.

– Alla som sitter i fängelse borde ha möjlighet att få tala med någon som har samma världsåskådning. Även icke religiösa människor sörjer, och har rätt till detta, säger nätverkets ledare Clare Elcombe Webber.

En ny studie från amerikanska Lincoln University visar att icke troende fångar tvingas stanna kvar i sina celler medan andra fångar tillåts besöka gudstjänster och andra religiösa samlingar i fängelserna.

Cirka 30 procent av internerna i England och Wales uppger att de inte har någon religiös tro eller övertygelse. Ungefär hälften säger om sig själva att de är kristna och 17 procent att de är muslimer.

Powered by Labrador CMS