Nyheter

Fängslad missionär: Jag är den ende fången

Den amerikanska missionären Kenneth Bae som är dömd till 15 års fängelse i Nordkorea uppger att han är den ende fången i det läger där han straffarbetar. Det berättar han för CNN, som nyligen fått en intervju med honom.

Publisert Sist oppdatert

I nyckfullhetens Nordkorea hör oväntade vändningar till vardagen. Ett inbjudet reportageteam från den amerikanska tv-kanalen som besökte huvudstaden Pyongyang fick instruktioner om att bege sig till en adress för att träffa en högt uppsatt regeringsmedlem.

Men på plats framgick att teamet i stället skulle få möta tre amerikaner som sitter frihetsberövade i landet, däribland missionären Kenneth Bae. Fem minuter per person skulle intervjuerna få sträcka sig till, upplyste regimens medarbetare.

– Jag är den ende fången i arbetslägret och det är omkring 20 vakter på daglig basis, berättar Bae inför kameran.

Straffarbete varje dag

På videoklippet ser han trött ut men säger att han blir behandlad så humant som det går. Straffarbetet sägs bestå av åtta timmars arbete sex dagar i veckan med jordbrukssysslor. Bae, som har diabetes, berättar också att han åker fram och tillbaka till sjukhus för sviktande hälsa.

– De senaste månaderna har min hälsa försämrats och jag vill säga till min familj att de ska fortsätta att be för mig och fortsätta med sina försök att få mig frisläppt.

Kenneth Bae greps i slutet av 2012 när han reste med turister i den nordöstra delen av Nordkorea. Enligt uppgifter till amerikanska medier ska han ha bedrivit kristet missionsarbete, möjligen med hjälpverksamhet för barn. När han greps fanns bilder på svältande barn i hans dator.

Strängt övervakat samhälle

Men enligt nordkoreanska myndigheter ska han ha varit del av en kristen komplott som försökt störta landets regim och dömdes därför till 15 års straffarbete. I Kim Jong Uns Nordkorea – som är ett av världens mest slutna länder – är samhället strängt övervakat och godtyckliga gripanden är vardag. För ett år sedan vädjade en officiell amerikansk delegation om att få Kenneth Bae frisläppt, men utan framgång.

På reporterns fråga om han förstod att hans handlingar var så allvarliga svarar han nej. Han erkänner sig dock skyldig.

– Jag insåg inte att det var så illa förrän jag ställdes inför rätta och jag fick klart för mig att jag förolämpat dem, säger han.

Fler gripna amerikaner

Eftersom USA saknar diplomatiska förbindelser med Nordkorea sköts kontakterna via Sveriges ambassad i Pyongyang. Men försöken att få honom frisläppt går trögt.

– Det finns egentligen inget nytt att tillägga. Men den svenska ambassaden besöker honom kontinuerligt och lämnar mediciner, lektyr och brev från USA, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till Dagen.

I filmen syns även två andra amerikanska medborgare, Matthew Miller och Jeffrey Fowle som sitter i husarrest på ett hotell i väntan på rättsprocessen. Miller greps efter att han rivit sönder sitt visum och sökt politisk asyl i Nordkorea och Fowle greps i maj sedan han lämnat kvar en bibel på sitt hotellrum.

Powered by Labrador CMS