Nyheter
Fängslade kristna i Kina får hjälp genom brev
“Det man inte kan kontrollera försöker regimen eliminera”

När förföljelserna av kristna i Kina nu nått nivåer som inte skådats sedan Maos dagar, då all religion skulle avskaffas, kan ett vanligt brev – på papper – från en kristen i Sverige eller något annat land bli en av de viktigaste metoderna att hjälpa utsatta trossyskon.
– Det är ett av de mest kraftfulla sätten att hjälpa, säger stödorganisationen China Aid.
Att ens försöka börja rada upp alla exempel på hur förtrycket av kristna i Kina tilltagit under den nuvarande presidenten Xi Jinpings styre vore föremål för en hel tjock avhandling snarare än en artikel i Dagen. Pastorer och vanliga kristna misskrediteras, trakasseras, utsätts för påhittade anklagelser, bötfälls, fängslas, torteras. Kristna får svårigheter att resa utomlands eller straffas för att de gjort det när de kommer hem. Ny teknik med artificiell intelligens och ansiktsigenkänning används för att övervaka och kontrollera kristna, och för varje dag blir situationen en allt mer utstuderad dystopisk mardröm som inte ens en Kafka eller en Orwell skulle kunnat göra rättvisa i detta världens första fulländade övervakningssamhälle.

Några aktuella exempel:
- Pastor Yang Xibo och hans fru Wang Xiaofei, välkända pastorer i den största husförsamlingen Xunsiding i Fujianprovinsen, har bötfällts för att ha organiserat religiösa aktiviteter – och böterna har nyligen fördubblats, till motsvarande drygt 600 000 kronor.
- Pastor Deng Yanxiang och tre av hans medarbetare i Shengjiaförsamlingen i Guangdongprovinsen fängslades i maj efter att kinesisk polis med hjälp av säkerhetsstyrkor stormat en av församlingens skolor och konfiskerat allt material som skolan hade.
- Tre ledare i husförsamlingen Linfen i Shanxiprovinsen, Li Jie, Han Xiaodong, och Wang Qiang, står åtalade för att ha bildat och drivit en illegal organisation utan statens tillstånd, och därvid ha lurat medlemmarna att betala tionden och andra gåvor till församlingen. De anklagas för att på det sättet ha tillskansat sig motsvarande över 1,1 miljoner kronor i olagliga inkomster, och sitter frihetsberövade sedan i höstas.
- Pastor Qin Sifeng och dennes medarbetare Su Minjun, båda verksamma i en husförsamling i Peking, dömdes nyligen till fem och ett halvt respektive tre och ett halvt års fängelse för påstådd ”olaglig affärsverksamhet”, efter att ha tryckt upp psalmböcker och teologisk litteratur för församlingens eget bruk.
Din svenska bibel trycks i Kina
Det är en ödets svarta ironi, med tanke på de sistnämnda pastorernas öde, att du som någorlunda nyligen köpt eller fått en svensk bibel förmodligen nu äger en bibel som tryckts just i Kina. Minst 150 miljoner biblar trycks i Kina varje år – men det är biblar som trycks av förlag i västländer som Sverige eller USA, och som alltså sedan skeppas dit. Utlokaliseringen till kinesiska företag av tryckning av biblar för västerländskt bruk har i dag antagit sådana proportioner att när den dåvarande amerikanska regeringen för några år sedan skulle införa sanktioner mot landet, fanns det en risk att det skulle uppstå regelrätt brist på nya biblar i USA.
Under tiden har den kinesiska regimen börjat försöka påverka kinesiska kristna, enkannerligen den statssanktionerade Tre-Själv-kyrkan, att vända sin lojalitet till staten och kommunistpartiet snarare än till Gud. Tusentals kristna kors har tagits ned av myndigheterna – till exempel under förevändning att de riskerar att rasa ned och skada förbipasserande – medan bilder av Xi Jinping och Mao Zedong hängts upp i stället. Biblar på kinesiska misstänks ha ändrats för att passa statens syften, och inhemska sekter som Dongfang Shandian – ”Österns blixt”, även känd som Quanneng Shen Jiaohui – ”Den Allsmäktige Gudens kyrka” – griper omkring sig både i Kina och i länder som Sverige, till exempel via sociala medier.


– Kristendomen ses som en importerad religion, som inte har någon ursprunglig koppling till Kina, säger Andrew Boyd, presstalesperson för brittiska Release International, en organisation som verkar för att stötta förföljda kristna, till Dagen.
Enligt Andrew Boyd började förtrycket tillta under den arabiska våren: den kinesiska regimen var rädd att den ena diktaturens fall efter den andra i arabvärlden skulle sprida sig och leda till att även den kinesiska diktaturen störtades.
– Auktoritära regimer försöker kontrollera allt. Det man inte kan kontrollera försöker man eliminera, säger han.
Mick Lidbeck, ordförande för svenska Evangeliska Östasienmissionen, instämmer.
– Min gissning är att de inte är rädda för det kristna budskapets innehåll. De är rädda för grupperingar som de inte har inblick i, säger hon.

Missionärernas tid går mot sitt slut
Samtidigt börjar den flerhundraåriga eran för kristen mission från Sverige och andra västländer gå mot sitt slut. Att sända missionärer till Kina är omöjligt, att komma till Kina som till exempel engelskalärare och därigenom knyta kontakter och missionera är en väg som nu stängs, att sända ekonomisk hjälp blir allt svårare.
– Vi kan stödja med projekt. Sociala projekt som till exempel hjälp till barn med funktionsnedsättningar, berättar Mick Lidbeck på Evangeliska Östasienmissionen.
– Men vi har ingen verksamhet i eget namn.
Enormt behov av stöd och hjälp
Under tiden växer den ”underjordiska”, det vill säga den oregistrerade, kyrkan explosionsartat. Exakta siffror på antalet troende är av naturliga skäl omöjliga att få fram, men uppskattningarna brukar röra sig i häradet 100 miljoner – vilket skulle göra Kina till det land där kristendomen snabbast breder ut sig: flera bedömare tror att husförsamlingarna redan har fler medlemmar än vad det regerande kommunistpartiet har.
Följaktligen finns ett enormt behov av hjälp och stöd till kinesiska troende på olika sätt. För dem som sitter i fängelse har den amerikanska stödorganisationen China Aid därför återlanserat den nygamla metod som Amnesty International använt sedan 1960-talet: Skriv brev till dem.
Vanliga brev, på papper, i kuvert, med frimärke på.

– Det är ett av de mest kraftfulla sätten att hjälpa dem, säger Jonathan Dingler, kommunikationskoordinator på China Aid, till Dagen.
– VI har sett en hel del i fängelserna i Kina hur fängelsevakterna kanske inte alltid visar fångarna breven som kommit till dem, men faktiskt börjar behandla dem bättre eftersom de ser att de har stöd från omvärlden, fortsätter han.
Vem som helst kan skriva
China Aid har tagit fram en sajt med namn på fängslade kristna, adresser till fängelserna de sitter i, beskrivningar av deras situation – samt förslag på fraser som man kan skriva till dem.
– Vem som helst kan skriva, man behöver inte kunna kinesiska, det går bra med engelska, säger Jonathan Dingler.
Fast fraser på kinesiska, som man kan kopiera och klistra in i breven, finns också på sajten. ”Vi ber för dig, din familj, och dina fångvaktare”, ”Mitt hjärta gläds över att du är stark i Herren”, ”Må dem som förföljer dig se Jesus i ditt liv”, eller ”Jag ber att du ska känna Herrens armar omfamna dig” är några exempel på meningar som finns översatta och utskrivna med kinesiska tecken, och som man alltså kan använda om man inte riktigt vet vad man ska skriva.
Skriver man negativa kommentarer om staten eller landet så kan det dock förvärra situationen för fångarna, varför organisationen understryker att man bör hålla sig till olika former av uppmuntran.
För precis som för de politiska fångar som Amnesty skrivit brev till, så betyder det mycket att få ett brev som visar att omvärlden inte har glömt bort de fängslade kristnas lidanden, menar Jonathan Dingler.
– Vi ser inte tillräckligt av det, säger han.