Nyheter

Färre besökare i frikyrkor efter nya restriktioner

Oavsett församlingen väljer vaccinationsbevis eller avståndsregeln

Färre kommer till kyrkan sedan restriktionerna infördes den 8 december 2021 uppger pastorer för Dagen.
Färre kommer till kyrkan sedan restriktionerna infördes den 8 december 2021 uppger pastorer för Dagen.
Publisert Sist oppdatert

Något färre besökare i gudstjänsten än tidigare.

Det rapporterar ett litet stickprov bland frikyrkoförsamlingarna efter tredje adventsgudstjänsten – och nya pandemi-restriktioner som har införts.

Smyrnakyrkan i Göteborg (Pingst) har infört vaccinpass vid två av tre söndagsgudstjänster. Östermalmskyrkan i Kristianstad (EFK/pingst) har i stället glesat ut bänkarna och håller de avstånd folkhälsomyndigheten föreskriver. Equmeniakyrkan i Fiskebäck håller på samma sätt avstånd mellan besökarna, men tillämpar också en digital föranmälan med ett maxtak på 130 gudstjänstbesökare.

Sedan nya pandemi-restriktioner har införts igen är signalen efter ett par söndagar att det kommit något färre besökare än vanligt till de tre församlingarna Dagen pratat med efter tredje adventsgudstjänsten.

– Kanske har vi varit något färre. Folk är lite mer försiktiga – och det känns som att många är förkylda och inte vill dra på sig smitta inför jul, säger Sofia Holst, pastor och teamledare i Östermalmskyrkan i Kristianstad.

Porträtt: Sofia Holst, pastor och teamledare i Östermalmskyrkan i Kristianstad.
Sofia Holst, pastor och teamledare i Östermalmskyrkan i Kristianstad.

Något färre besökare

Om församlingen vanligtvis brukar vara runt 100 personer på söndagsgudstjänsterna var det kanske 70-80 på tredje advent.

Smyrnakyrkan i Göteborg hade kanske 350 besökare mot upp emot 500 i vanliga fall. Men då ska det också tas med i beräkningen att det varit snö och att söndagsskolan slutat för terminen så att det på det sättet är en vanlig decembersöndag, uppger församlingens verksamhetssamordnare Malin Nyström.

Vaccinationsbevis vid två tillfällen

Hon tycker annars att det har fungerat bra med att kolla vaccinationsbevis vid de två stora gudstjänsterna klockan 11 och 19. Församlingen har samtidigt en lokal intill öppen dit den som inte har vaccinationsbevis är välkommen och där gudstjänsten visas på tv-skärmar.

– I dag fick de även nattvard där, säger hon.

Malin Nyström är verksamhetssamordnare i Smyrna
Malin Nyström är verksamhetssamordnare i Smyrnakyrkan i Göteborg.

– Vaccinationsbevisen gör annars att vi kan få med så många som möjligt på gudstjänsterna, inklusive dem som är i riskgrupp, och att vi också kan få gemenskap vid fikaborden efteråt. Vi har följt restriktionerna om avstånd tidigare, men då bara kunnat ta emot begränsat med deltagare, säger Malin Nyström.

I församlingens många mindre enheter och på mindre gudstjänster i Smyrnakyrkan, där besöksantalet inte brukar överstiga 100 personer, tillämpas i stället avståndsregeln utan krav på vaccinationsbevis.

Digital föranmälan i Fiskebäck

Daniel Demming, pastor och föreståndare för Equmeniakyrkan i Fiskebäck, konstaterar att hans församling hade exakt 127 besökare på gudstjänsten tredje advent – av 130 möjliga. Han vet det eftersom en digital föranmälan återigen krävs till gudstjänsten, där det gäller att vara först till kvarn. I normala fall brukar man vara ett antal till i kyrksalen.

– Vi har genom hela pandemin försökt att balansera det här som både en religionsfrihetsfråga och en folkhälsofråga. Vi har hållit avstånd och haft flera mindre gudstjänster tidvis. Genom de digitala föranmälningarna har vi sluppit att avvisa folk på plats.

– På det här sättet kan vi samtidigt nu undvika vaccinationsbevis och att behöva kontrollera legitimation på besökarna i gudstjänsterna, säger Daniel Demming.

Porträtt: Daniel Demming, pastor och föreståndare i Equmeniakyrkan, Fiskebäck.
Daniel Demming, pastor och föreståndare i Equmeniakyrkan, Fiskebäck.

Däremot håller församlingen öppet för att pröva vaccinpass vid större julkonserter och annat.

Vad känner du som pastor när det nu kommer nya pandemi-restriktioner igen?

– I krissituationer är det naturliga för oss i kyrkorna att gå nära varandra, gå hem till varandra eller att lägga en hand på någon för att be. Men nu får vi inte göra så. Hur är vi kyrka då? Det har varit den stora utmaningen att hitta nya sätt.

– Självklart är jag trött på nya restriktioner som begränsar ännu mer. Vi vill ju egentligen mötas, säger Daniel Demming.

Powered by Labrador CMS