Nyheter

Färre söker till pastorsutbildningar

25–30 procent färre ansökningar på vissa håll

Allt färre söker sig till pastorsutbildningarna. ALT är en av skolorna som märker av den nedåtgående trenden.
Allt färre söker sig till pastorsutbildningarna. ALT är en av skolorna som märker av den nedåtgående trenden.
Publisert Sist oppdatert

På flera skolor märks det i år en minskning av antalet sökande till pastorsutbildningar.

– Vi har haft svårare än vanligt att i våra församlingar synliggöra vårt gemensamma uppdrag att träna nästa generations ledare, säger Dan Elofsson, studierektor vid Akademi för ledarskap och teologi.

Effekterna från pandemiåren skulle kunna vara en av orsakerna bakom det minskade antalet sökanden i år, tror Dan Elofsson, som är studierektor för pastors- och ledarprogrammet på Akademi för ledarskap och teologi (ALT). Här har man sett en rejäl minskning av anmälningarna i år jämfört med tidigare år, det handlar om 25-30 procent.

– Många församlingar kom i gång med sin verksamhet först i februari i år och har haft mycket fokus inåt, säger han.

– När det inte finns den vanliga typen av möten i fråga om kallelse och tjänst påverkar det antagningarna till viss del.

Kommer ofta från bibelskolor

Hittills finns det gott om sökande i Örebro och i Göteborg, men det ser sämre ut på andra håll i landet för ALT-utbildningarna. Detta behöver inte betyda att det är just församlingar i Örebro och Göteborg som är bäst på att motivera sina församlingsmedlemmar att söka till skolan. Ofta är det i stället så att de sökande först har gått en bibelskola eller annan utbildning i någon större ort och sedan valt att vidareutbilda sig. De sökande kan alltså också komma från olika delar av landet.

Hur hanterar ni att färre nu söker?

– Dels har vi förlängt ansökningstiden. Sedan jobbar vi med de församlingar som står nära oss för att de ska se möjligheterna som finns i vår utbildning, så att vi kan få fler som ansöker i höst.

Dan Elofsson, ALT
Dan Elofsson, studierektor vid Akademi för ledarskap och teologi.

Just nu jobbar man på ALT med uppföljande intervjuer i årets ansökningar, och man analyserar också antalet ansökningar och orsakerna bakom det minskade antalet ansökningar. Dan Elofsson säger att församlingarna är viktiga för att få fler att söka.

– Långsiktigt handlar det om att träna framtida ledare. Teologisk utbildning är en del av det tänket. Det handlar om att se och uppmuntra människor med ledargåvor, att uppmuntra dem att komma in i funktioner och så småningom utbilda sig.

Fler män söker

Ofta är små församlingar bra på detta, säger han. När det gäller fördelningen av kvinnor och män bland de sökande har det under senare år funnits en lätt övervikt av kvinnor, men i år är det något fler män som har sökt – 57 procent män och 43 procent kvinnor.

Mattias Neve
Mattias Neve, studierektor på Johannelund teologiska högskola.

På Johannelunds teologiska högskola är det även i år färre ansökningar än förra året. Men det betyder inte att söktrycket är lågt, betonar Mattias Neve, studierektor.

– Vi har fler sökande än vad vi har platser. Förra året hade vi ett exceptionellt högt söktryck. I år har det skett en minskning, men nu är vi snarare tillbaka i normalläget. Vi är väldigt nöjda.

Det är högst tryck på utbildningarna till präst i Svenska kyrkan eller EFS, säger han.

– De flesta som läser på prästprogrammet siktar på EFS eller Svenska kyrkan. Sedan finns det också studenter som tänker sig att arbeta inom andra samfund, men exakt statistik för den gruppen har vi inte tagit fram.

Petra Carlsson
Petra Carlsson, biträdande rektor på Enskilda högskolan.

“Färre sökande generell trend”

På Enskilda högskolan Stockholm (EHS) ser man också lite lägre antal sökande till pastors- och prästutbildningarna.

– Det är en generell trend i Sverige och i Europa, säger Petra Carlsson, biträdande rektor avdelningen religionsvetenskap och teologi.

– Vi upplever inget krisläge, men det är en liten nedgång.

Hon säger att det finns en annan märkbar trend, som började redan innan pandemin men förstärktes efter den: fler och fler vill läsa på distans.

– Tidigare avsatte vi färre lärartimmar till detta än till undervisning på campus. Nu får vi i stället skicka lärarna på utbildning för distansundervisning. Jag tror att många skolor är i liknande situation, och liksom oss är de lite yrvakna inför detta.

– Vi har en dialog med Equmeniakyrkan och andra samfund runt detta, hur vi ska tänka runt att utbildningar blir allt mer digitala.

Fler äldre upplever kallelse

En annan stark trend är att Gud verkar kalla många äldre människor, säger hon. De två trenderna samverkar till att utbildningarna i allt högre grad blir digitaliserade. Många äldre är rotade någonstans i landet och har svårt att flytta på grund av arbete och familj.

– Tidigare hade vi det som kallades ‘särskild studiegång’ för den som blir kallad senare i livet. Nu är det snarare så att den särskilda studiegången är det nya normala.

– Det är en intressant trend att många äldre blir kallade. Det kan bottna i ett sökande.

Fakta: Utbildar präster och pastorer

  • Akademi för ledarskap och teologi (ALT) ger möjlighet att studera på regionala studiecenter runt om i landet, samt på campus i Örebro. På samtliga platser finns det fyraåriga pastors- och ledarprogrammet, samt andra utbildningar.
  • Johannelunds teologiska högskola finns i Uppsala och erbjuder utbildningar till präst och pastor. De två första åren går att läsa på distans.
  • Enskilda högskolan i Stockholm (EHS) har utbildning till pastor och präst och finns i Stockholm. Även här finns möjligheter att studera på distans.
  • På de flesta skolor gäller 15 april som sista ansökningsdag, men ALT och EHS har i år förlängt tiden.
Powered by Labrador CMS