Nyheter

Färre väljer kyrklig begravning under pandemin

Begravning utan ceremoni har ökat mest när restriktioner gör det svårt att samlas

Publisert Sist oppdatert

Kyrkliga begravningar har minskat under pandemin. Fler väljer borgerliga begravningar – eller ingen begravningsceremoni alls.

– Jag tror att det är en trend som kan komma att fortsätta, säger Ulf Lernéus på Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Varje år sammanställer Sveriges auktoriserade begravningsbyråer (SBF) statistik över hur lång tid det tar i genomsnitt för en avliden person att begravas. I år har pandemins restriktioner fått fler att skjuta på begravningarna. Det går nu nästan 24 dagar mellan dödsfall och begravning i Sverige, vilket är den högsta siffran i världen.

– Ändå hade vi nog trott att det skulle öka ännu mer. Det har kunnat vara ett flöde av begravningar trots pandemin, säger Ulf Lernéus, förbundsordförande i SBF, till Dagen.

Ulf Lernéus, förbundsdirektör i Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.
Ulf Lernéus, förbundsdirektör i Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Färre kyrkliga begravningar

Pandemin har också påverkat begravningar på andra sätt. När det gäller val av ceremoni är det särskilt en siffra som sticker ut: andelen begravningsceremonier i Svenska kyrkan. Medan 69 procent av alla begravningsceremonier under 2019 skedde enligt Svenska kyrkans ordning sjönk den siffran till 59 procent under första halvåret.

I stället ökade borgerliga begravningar och begravningar utan ceremoni – eller direktkremationer, som det också kallas – snabbt under våren. Medan en traditionell jordbegravning behöver ske inom 30 dagar kan en urna gravsättas inom ett år, vilket har varit ett lockande alternativ för människor som vill vänta med att samlas och ta avsked.

– Det har nog att göra med att många var sjuka eller satt i karantän i våras, och då tänkte de att “vi kan åka till begravningsplatsen senare när vi är pigga och göra något själva”, säger Ulf Lernéus.

Trenden kan fortsätta

Samtidigt tror han inte att pandemin är det enda skälet till att fler väljer begravningar utan ceremoni.

– Det kommer nog att hålla i sig, inte i samma höga siffror, men det är en trend som kommer att fortsätta och finnas kvar, säger han.

Oavsett om det sker enligt Svenska kyrkans ordning eller som en del av andra typer av begravningsceremonier kommer akt med urna att växa snabbt framöver, tror Ulf Lernéus.

– Om några år tror jag att var fjärde eller till och med var tredje begravning kommer att vara akt med urna. Vi märker att den trenden går väldigt fort, säger Ulf Lernéus.

Fler tittar på grav

Samma trend märks av i Svenska kyrkans begravningar, säger Katarina Evenseth, kyrkans begravningschef i Göteborg.

– Väljer man en direktkremation kan man avvakta med akten med urnan i upp till ett år. Det har blivit vanligare har vi sett, konstaterar hon.

I pandemitider har det också dykt upp nya lösningar för att kunna följa restriktionerna. Medan traditionella begravningar har innehållit både en ceremoni – som en gudstjänst – och gravsättning har pandemin fått många att slå samman det.

– Man hoppar alltså över ledet med någon form av ceremoni före gravsättningen, och i stället gör man båda på samma gång med en präst eller annan officiant närvarande vid graven. Då kanske man inte träffas inomhus över huvud taget. Det är ett nytt fenomen som har ökat under de senaste månaderna, säger hon.

Pandemin tycks över lag ha fått många att fundera över förberedelser om livet skulle ta slut.

– Vi har haft stort tryck på gravvisningar, där familjen kanske inte har haft någon gravplats sedan tidigare. Man vill se ut en gravplats. Det har blivit relevant för många, säger Katarina Evenseth.

Katarina Evenseth, begravningschef i Svenska kyrkan i Göteborg.
Katarina Evenseth, begravningschef i Svenska kyrkan i Göteborg.

Fakta: Begravningar

  • Gravsättningen måste enligt svensk lag ske inom 30 dagar.
  • Väljer man direktkremering kan man gravsätta urnan inom ett år.
  • Det är möjligt att välja fritt vilken typ av begravning som man vill ha.
Powered by Labrador CMS