Nyheter

Fd biskop avvisar svaret från Bergets föreståndare

Att Stiftelsen Berget behåller all egendom – trots att gården blir katolsk – gör inte biskop emeritus Claes-Bertil Ytterberg mindre kritisk.

###
Publisert Sist oppdatert

- Jag tycker ändå att detta är en ekumenisk skandal, säger han till Dagen.

Efter att ha nåtts av nyheten om att retreat- och kursgården Berget i Rättvik lämnar Svenska kyrkan och blir katolsk skrev Claes-Bertil Ytterberg ett brev till katolska kyrkans biskop Anders Arborelius där han kallade övergången för en "stöld".

Bergets föreståndare Peder Bergqvist valde att bemöta kritiken genom att förklara att all egendom kommer att kvarstå i Stiftelsen Bergets ägo. "Katolska kyrkan kommer inte att ha något med Bergets materiella resurser att göra."

Något Claes-Bertil Ytterberg inte ger mycket för:

- Om man är rädd om ekumeniken kan man inte hålla på att legitimera sånt här och om Anders Arborelius har något pastoralt förnuft tycker jag att han borde förstå att det här är en kränkning.

Är du förvånad över Bergets beslut att bli en del av Katolska kyrkan?

- Nja, jag har sett var det barkar. Verksamheten har rört sig allt längre ut mot det katolska. Kvinnliga präster accepteras till exempel inte.

Peder Bergqvist berättar för Dagen att de har pratat om förändringen med så många som möjligt av medlemmarna i den vänförening som stöttar stiftelsen.

- Det absoluta flertalet förstår och gläds över den här vägen, säger han.

Via vänföreningen får ni in pengar till verksamheten. Är du orolig för att besvikna människor ska sluta ge pengar till er?

- Jag förstår att det finns några som av känslomässiga skäl kommer att göra det. Samtidigt har vi redan märkt av ett nytt intresse. Människor uppskattar när man går i tro och jag är helt övertygad om att vi snarare kommer att få in mer pengar framöver.

Biskop emeritus Thomas Söderberg beklagar, liksom sin företrädare Claes-Bertil Ytterberg, att Berget blir katolskt. Han funderar även på om stiftelsens stadgar ens tillåter förändringen.

- Vi har noggrant undersökt detta med jurister på Länsstyrelsen i Dalarna och det finns inte något i stadgarna som kopplar stiftelsen till Svenska kyrkan, eller Katolska kyrkan, svarar Peder Bergqvist.

Processen som nu alltså resulterar i att Berget blir en del av Katolska kyrkan har pågått i ungefär fem år. Såväl Peder Bergqvist som Fredrik Emanuelsson, biskopsvikarie i Stockholms katolska stift, poängterar att initiativet kommer från Stiftelsen Bergets sida.

Men påve Franciskus företrädare, Benedikt, har på sätt och vis även spelat en avgörande roll. Efter att företrädare för Anglikanska kyrkan efterfrågat ett närmande med Katolska kyrkan offentliggjorde den dåvarande påven, hösten 2009, att före detta anglikaner skulle kunna ha full nattvardsgemenskap med katoliker – samtidigt som de fick behålla vissa delar av den anglikanska liturgin.

- Man kan säga att det här är en fortsättning på Anglicanorum Coetibus, säger Peder Bergqvist.

Vad säger du till kritikerna?

- Det finns inget på Berget som blir sämre. Vi kommer att ha samma utbud, men mer folk och bättre stöttning. Det här beslutet innebär att vi har tryggat Bergets framtid i åtminstone 50 år.

Claes-Bertil Ytterberg är inte lika nöjd:

- Det blir komiskt när man samtidigt talar om ekumenik – rena dyngan. Det här är anti-ekumeniskt fjanteri. Skandal, skandal, skandal.

Powered by Labrador CMS