Nyheter
Fem kyrkor i Örebro kan bilda nya församlingar

Fem Equmeniakyrkor i Örebro undersöker möjligheterna att starta en eller flera nya församlingar bland de cirka 30 redan etablerade kyrkorna i staden.
– Uppdraget är att nå alla människor i Örebro – inte bara en del, säger Magnus Kronberg, pastor i Betelkyrkan.
Att flera församlingar i samma stad gör gemensam sak när det handlar om församlingsplantering är inte jättevanligt. Men nu går alltså samtliga fem församlingar inom Equmeniakyrkan i centrala Örebro ihop om en förstudie med syftet att starta nya kristna gemenskaper i deras hemstad.
Riktigt var det hela landar – och om en satsning verkligen är motiverad – vet ingen ännu. Men förstudien är i gång sedan någon månad. I början på nästa år hoppas man kunna presentera eventuella funderingar om var, hur och på vilket sätt en eller flera ny församlingar skulle kunna dra i gång.
Växande stad
Bakom initiativet i Örebro står: Vasakyrkan, Betelkyrkan, Betaniakyrkan, Hagakyrkan samt Betlehemskyrkan. Det är etablerade församlingar med i storleksordningen 150-400 medlemmar. De finns i en växande kommun med cirka 150 000 invånare.
– Den senaste församlingsplanteringen vi gjorde här i Örebro var när Vasakyrkan bildade Hagakyrkan som en utpost på 1970-talet. För oss i Betelkyrkan är det betydligt längre tillbaka i tiden, säger pastorn och föreståndaren Magnus Kronberg.
– Vi tror att det finns utrymme att igen starta en eller flera församlingar. Vårt uppdrag som församlingar är ju att försöka förmera oss.
Initiativet tas alltså i det jämförelsevis kyrktäta Örebro, där bland annat Evangeliska frikyrkan har sitt nationella huvudkontor och flera lokala församlingar. I EFK:s regi har nya kyrkor planterats på senare tid i staden.

Nio av tio utanför kyrkorna
Pastor David Norén från Göteborg har anställts på halvtid för att leda förstudien, som Equmeniakyrkan på nationell nivå bidrar till ekonomiskt. Han konstaterar att 90 procent av örebroarna saknar relation till någon frikyrka.
Förhoppningen är att en eller flera nya församlingar ska kunna nå utanför den medelklass som i dag dominerar församlingslivet – och in i nya områden i staden.
– Vi behöver vara modiga och nischa oss. Kan vi kanske nå andra grupper som är arbetslösa och har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop?
– Styrkan med nya församlingar är att de inte sitter fast i kyrkväggar och strukturer, utan kan jobba innovativt och hitta nya arbetssätt, säger David Norén.

Olika modeller framåt
När förstudien är klar blir det dags för de fem församlingarna inom Equmeniakyrkan att fundera över om de eventuellt ska gå vidare. Att alla fem ska jobba ihop även framåt är inte självklart. Det kan exempelvis bli två av kyrkorna som blir så kallade moderförsamlingar för en ny kyrka – och de övriga så kallade stödförsamlingar. Eller på något helt annat sätt.