Nyheter
FHM förtydligar kyrkregler - medverkande inte med i de 100
Medverkande vid sammankomster räknas inte in i siffran 100 som är gränsen för restriktioner

På onsdagen fastslogs de restriktioner som kommer att börja gälla 1 december. Kyrkor behöver inte kräva vaccinpass av besökare, och Folkhälsomyndigheten förtydligar i ett mejl till Dagen att gränsen på 100 personer i kyrkan inte omfattar personer som leder sammankomster.
Advent står för dörren, och många svenskar kommer att besöka gudstjänster och konserter i kyrkor. I går meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) att kyrkor inte behöver kräva vaccinpass för deltagande i sammankomster. I stället kan arrangörer av samlingar på mer än 100 personer se till så att avstånd hålls, och sällskap får inte vara större än 8 personer. Mellan varje sällskap måste det finnas ett avstånd på minst en meter åt alla sidor, och det ska finnas anvisade platser.
Körmedlemmar behöver inte vaccinpass
Reglerna om avstånd gäller inte om arrangörer i stället väljer att bara släppa in deltagare med godkänt vaccinpass.
I många fall finns under advent ett stort antal medverkande i kyrkornas samlingar – inte minst gäller detta kyrkokonserter, där körer och instrumentalister deltar och där körer kan uppgå till 30-40 personer. Men dessa räknas inte in i siffran 100, meddelar FHM i ett mejl till Dagen.
“Medverkande körer ingår inte, de behöver inte visa upp vaccinationsbevis när de uppträder eftersom de inte räknas som deltagare/publik”, skriver FHM. FHM ger också rådet att kontakta polisen om man är osäker på detaljer runt vad som anses vara en allmän sammankomst eller offentlig tillställning och vilka som omfattas av begreppet deltagare.
Vill se minskad smittspridning
FHM skriver på sin hemsida att bakgrunden till beslutet om de nya restriktionerna är ökad smittspridning i samhället.
– Syftet är att begränsa de risker som stora sammankomster innebär. Det innebär minskad risk för en ökad smittspridning och minskad risk för en ökad belastning på vården. Antingen genom att använda vaccinationsbevis, eller genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd där vaccinationsbevis inte används, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.