Nyheter
Fler fattiga äldre i Finland - Kyrkan startar insamling
Ekonomiskt och digitalt utanförskap har ökat, särskilt bland kvinnor.
En kvarts miljon finländare över 70 år klarar inte den digitala omställningen, och allt fler lever i fattigdom. – En ond cirkel av sjukdom och apoteksräkningar kan leda till en skuldspiral, säger biskop Matti Repo.
Äldre i Finland löper allt större risk att hamna i utanförskap, och detta gäller särskilt kvinnor, skriver kyrkan i ett pressmeddelande. Det handlar både om ekonomisk utsatthet och om digitalt utanförskap. Personer över 70 år är en grupp som är överrepresenterad bland dem som behöver mathjälp.
Marginaliseras
I veckan drog Evangelisk Lutherska kyrkan i gång den årligen återkommande insamlingen “Gemensamt ansvar” i gång, och fokus är i år på de äldre.
– Mindre bemedlade äldre hamnar ofta i ett läge där svårigheterna tornar upp sig. Arbetslöshet kan leda till sjukdomar och överraskande vändningar i livet, säger biskop Matti Repo, som är ansvarig biskop för insamlingen.
Kyrkan har gjort en undersökning som visar att den äldre befolkningen riskerar att marginaliseras på grund av att de inte kan hantera digitala hjälpmedel. Bland de 70-plussare som svarade på en enkät sa en tredjedel att de tycker det är “alltför svårt” att använda digitala hjälpmedel för att till exempel ha kontakt med banken, med biblioteket eller med andra serviceinrättningar.
– Marginaliseringen ökar bland dem som inte har råd med digitala verktyg eller inte kan använda dem. En digital klyfta skapas som skapar ojämlikhet, säger forskningsdirektör Jaakko Kaartinen från forskningsbolaget Insight360.
Leder till ensamhet
Den digitala marginaliseringen leder ofta till ensamhet och isolering, förutom att man inte kan få den hjälp som behövs i det dagliga livet. Var sjunde äldre människa säger att hen inte får den hjälp som behövs för att till exempel uträtta bankärenden
“Gemensamt ansvar” samlar nu in medel för att hjälpa äldre utsatta. Dels handlar det om ekonomiskt stöd, men det kommer också att ordnas gratis träning i digitala färdigheter och ekonomisk planering.
40 procent av intäkterna från “Gemensamt ansvar” går till stöd åt äldre i Finland, 60 procent går till katastrofhjälp via Kyrkans utlandshjälp – även här är äldre människor i fokus.
“En folkrörelse”
Insamlingen, som grundades efter kriget, gick till en början till inhemska satsningar, men sedan 1963 har intäkterna också gått till utvecklingsländer. Insamlingen är en av de största årliga medborgarinsamlingarna som anordnas i Finland. Den är “en folkrörelse för kärleken till nästan”, skriver Evangelisk lutherska kyrkan i ett pressmeddelande. Beskyddare för insamlingen är president Sauli Niinistö