Nyheter

Fler kryphål för att kringgå kyrkansstopp för kvinnoprästmotståndare

Sedan 1993 är det i princip inte möjligt att bli präst i Svenska kyrkan för den som inte accepterar kvinnliga präster. Men under de gångna tio åren har beslutet kringgåtts på flera sätt. Och i höst öppnas ännu en möjlighet för kvinnoprästmotståndare att förverkliga sin kallelse.

Prästvigningsstoppet har vållat stora bekymmer för dem inom kyrkan som av sitt samvete upplever sig bundna till Nya testamentet, och som anser att prästämbetet är en uppgift som Herren Jesus Kristus förbehållit männen.

Men prästvigningsstoppet har aldrig varit hundraprocentigt effektivt. Enligt källor som Nya Dagen talat med har åtminstone 20-30 kvinnoprästmotståndare blivit prästvigda efter 1993 därför att de ansvariga valt att ”se mellan fingrarna” när det gäller att släppa fram prästkandidater som hållit fast vid den linje som gällde i Svenska kyrkan i ämbetsfrågan fram till 1958. Men klimatet har hårdnat efter hand, och det har i sin tur lett till andra lösningar. Bland annat har ett tiotal unga män har valt att söka sig utomlands för att förverkliga sin kallelse.

Stoppet sätts ur spel

Nu verkar den dagen närma sig då prästvigningsstoppet öppet kommer att sättas ur spel också på svensk mark. Det omskrivna förslaget att inrätta en så kallad missionsprovins får sin näring av den önskan som lever inom de olika inomkyrkliga väckelserörelserna att få vigda präster från sina egna led.

Den 6 september kommer planerna på missionsprovinsen att förverkligas och då kommer man att nominera kandidater till det biskopsval som är planerat till den 6 december. Missionsprovinsens första prästvigning kommer att äga rum i början av nästa år.

I höst kommer också Lutherstiftelsen att starta en egen pastoral kurs i Göteborg i akt och mening att få fram prästkandidater för föreningar och gudstjänstgemenskaper.

För att bli antagen krävs en teol.kand vid något av landets universitet, eller att man genomgått den treåriga utbildningen vid Församlingsfakulteten i Göteborg. Dessutom måste man prövas och rekommenderas av Svenska kyrkans fria konsistorium. Konsistoriet motsvarar stiftens antagningsnämnder och kom till för att stödja de unga präster som inte delade kyrkans syn på kvinnliga präster.

Ansvar för tillsynen

Det har i dag ansvar för den andliga tillsynen över olika fria gudstjänstgemenskaper, och det är ett rimligt antagande att det ansvaret kommer att växa då missionsprovinsen bildas i september.

– Vår pastorala kurs har inte något direkt samband med missionsprovinsen. Kursen är en förstärkning av prästutbildningen som Lutherstiftelsen planerat sedan lång tid tillbaka. Men det är en stor sak att det nu äntligen blir av. De som går vår kurs förbinder sig inte till något, utan är fria att sedan handla som de vill. Men i praktiken blir det väl så att de som går vår kurs kommer att bli präster inom missionsprovinsen, säger Ragnar Block, Lutherstiftelsens styrelseordförande.

Lutherstiftelsens pastorala kurs har förmånliga villkor, undervisning och litteratur är fri, och prästkandidaterna får dessutom studiemedel.

– Det är kyrkfolket som genom sina gåvor till Lutherstiftelsen under åren står för finansieringen. Och det är inte mer än rätt. De som väljer att gå den här vägen avstår från andra karriärmöjligheter, och utsätter sig för spott och spe, säger Ragnar Block.

Anslutningen är ännu så länge blygsam, bara två elever är antagna. Men kanske är det ändå början till något nytt?

Powered by Labrador CMS