Nyheter

Fler kyrkor öppnar upp efter vårens coronapaus

Församlingar i Sverige börjar så smått återgå till att fira gudstjänst på plats i kyrkan. Pingst Jönköping är en av dem, på söndag öppnar de upp kyrkdörrarna för första gången på fem månader.

Provmöblering inför söndagens gudstjänst start i Pingstkyrkan Jönköping.
Provmöblering inför söndagens gudstjänst start i Pingstkyrkan Jönköping.
Publisert Sist oppdatert

"Provmöblering inför söndagen", skriver Pingst Jönköping på sin Facebooksida, där de lägger ut en bild på glest utplacerade stolar i församlingsvåningen.

För det är nu det händer. Hösten är på intågande, men det våras för fysiska gudstjänster. Efter flera månaders coronauppehåll väljer många församlingar nu att återigen öppna sina kyrkdörrar för att ta emot gudstjänstfirare.

Pingst Jönköping är bara ett exempel.

Ställde om

Församlingen ställde om verksamheten i mitten av mars och har sedan dess haft webbsända gudstjänster. Men nu på söndag blir det febril aktivitet i kyrkan. På förmiddagen spelas den "vanliga" webbsända gudstjänsten in i den stora kyrksalen, parallellt med att det hålls söndagsskola i andra delar av lokalen.

På eftermiddagen är sedan fem gudstjänster inplanerade. För första gången sedan i mars hålls fysiska gudstjänster och nu håller församlingslokalen på att ställas i ordning.

– Vi har uppfattat att det människor saknat är det kollektiva, att få lovsjunga och be tillsammans. Många tycker det är svårt att sjunga hemma i vardagsrummet, säger Anna-Kaisa Wahlin, pastor i Jönköping Pingst.

Läs mer Polischef: Kyrkokör räknas inte som gudstjänstbesökare

Fokus på lovsång

Hon säger att söndagens gudstjänster därför kommer fokusera på bön och lovsång, men även innehålla en andakt.

Gudstjänsterna kommer att vara relativt korta då de startar med en timmes mellanrum, de kommer också att vara anpassade efter de restrektioner som finns, med maximalt 50 personer närvarande.

Hur känns det att börja fira gudstjänster i kyrkan igen?

– Det känns jättegott. Jag hoppas att vi får träffas och att det går bra. Jag kommer själv att vara med och leda lovsång och ha andakter, säger Anna-Kaisa Wahlin.

Samtidigt kommer församlingen att fortsätta med de webbsända gudstjänsterna, parallellt med de fysiska.

Varför väljer ni den här lösningen?

– Att fira gudstjänst är navet i att vara kyrka, säger Anna-Kaisa Wahlin.

– I och med att vi är en så pass stor församling behöver vi erbjuda fler möjligheter att träffas. Det är tydligt att vi saknat allt detta, vi saknar människorna och gemenskapen, vi saknar snacket på kyrktorget och vi längtar efter den dagen då vi får fira gudstjänst tillsammans i samma rum igen.

Coronapandemin är inte över, hur ser ni på de risker som finns?

– Det är viktigt att vi håller oss till de restrektioner som Folkhälsomyndigheten ger. Vi har avstånd mellan stolarna, vi har separat ingång och utgång, vi uppmuntrar inte att någon som tillhör en riskgrupp ska komma, säger Anna-Kaisa Wahlin.

Att en av gudstjänsterna på söndag är utomhus handlar också om försiktighet.

Läs mer Polisregioner tolkar förbudet om 50-gränsen i kyrkorna helt olika

Powered by Labrador CMS