Nyheter
Fler ser på gudstjänst - men svårt att veta vem
Församlingar säger att det är svårt att tolka statistiken.

Digitala gudstjänster verkar locka tusentals besökare.
Men en sak får kyrkorna inte svar på: Vilka är det egentligen som tittar?
– Det är otroligt svårbedömt, säger Krister Liljegren, föreståndare och pastor i Missionskyrkan i Lidköping.
När pandemin tvingade kyrkorna att flytta gudstjänsten ut på nätet blev det enkelt för vem som helst med en internetuppkoppling att ta del av den. Hundratals församlingar skaffade utrustning för att sända digitalt – och människor tycks ha strömmat till de virtuella kyrkbänkarna, enligt besöksstatistiken.
Samtidigt säger flera församlingar som Dagen har talat med att det är svårt att tyda vad statistiken faktiskt betyder. Medan predikanter i alla tider har kunnat titta ut över församlingen och tala direkt till besökarna tittar han eller hon numera rakt in i en kameralins. Vem döljer sig egentligen på andra sidan?
– Det är väl Nobelprisfrågan inom kristenheten just nu, säger Krister Liljegren, föreståndare och pastor i Missionskyrkan i Lidköping, med ett skratt.
– Vi har faktiskt ingen aning. Det är otroligt svårbedömt.
Olika algoritmer
Frågorna är egentligen två. Hur många är det som besöker de digitala gudstjänsterna? Och vilka är de?
Den första är inte så enkel att besvara som man kan tro. Många församlingar använder Youtube för att sända sina gudstjänster över nätet och varje video har en offentlig visningsräknare. Enligt Youtubes hemsida används en algoritm för att säkerställa att varje visning är verklig, men exakt hur den fungerar är hemligt.

– Räcker det med att klicka in på länken eller måste man se en viss tid av gudstjänsten? Sådana frågor kan vi inte riktigt svara på, säger Christin Nygren Sundvisson, kyrkoherde i Brunflo pastorat.
Saken blir inte lättare av att varje plattform, som Facebook och Youtube, har sin egen algoritm, vilket kan göra det svårt att jämföra siffror från olika sajter med varandra.
Fler tittar i efterhand
Ett något mer tillförlitligt sätt att mäta besök kan vara att räkna antal tittare som tittar på livesändningen samtidigt.
– När vi samlade folk i kyrkan före pandemin var vi mellan 100 och 150 besökare. Nu har vi ungefär samma antal uppkopplade på gudstjänsten, men sedan lägger vi ut videon efteråt och då kan det ticka upp under veckan till 400, 500 visningar, säger Bo-Göran Leckström, pastor i Huskvarna Pingst.
När Dagen ringer runt till församlingar säger majoriteten att även om det är svårt att tolka statistiken tyder den ändå på att fler tittar på de digitala gudstjänsterna jämfört med de fysiska.
Det leder till den andra frågan: Vilka är de nya besökarna som söker sig till gudstjänsterna på nätet? Kristna företrädare har tidigare uttryckt en förhoppning om att digitala möten ska sänka trösklarna för människor att ta del av kyrkans budskap.
Spolar till undervisningen
– I min önskedröm är detta nya människor som plötsligt vågar gå till kyrkan, säger Krister Liljegren.
Bo-Göran Leckström upplever, utifrån enskilda samtal, att det bitvis har fungerat så i Huskvarna Pingst.

– Jag pratade med en kvinna vars väninna är uttalad ateist. Kvinnan hade bett henne att “gå in och lyssna på vår pastor” och mejlat länken till gudstjänsten. Efter några veckor hade den här ateistiska väninnan meddelat att hon numera brukar titta på våra gudstjänster, men att hon alltid spolar fram till undervisningen, säger han.
– Det är ett exempel på en person som vi inte hade nått inom kyrkans väggar.
“Stort och fint”
Att få nya människor att klicka sig in till gudstjänsten och stanna är dock svårt, tror pastorn och tillförordnade föreståndaren Daniel Dalemo i Saronkyrkan i Göteborg. Även om församlingen också ser en ökning av nya besökare på nätet tror han ändå att de flesta kommer från andra kyrkliga sammanhang.
– Jag har inte övertygelsen om att vi i våra gudstjänster når så många nya, sökande människor. Vi har inte heller haft det som primärt fokus, säger han.
I stället tror han att Saronkyrkans gudstjänster snarare får sina extra tittare från församlingar som saknar webbsändningar.
– Jag skulle gissa att vi liksom många andra kyrkor servar mindre församlingar som inte har gudstjänster, och det är ju stort och fint, säger han.
Fler skärmtrötta
Daniel Dalemo ser ytterligare en trend bland tittarna på digitala gudstjänster: äldre är mer benägna än yngre att bänka sig framför skärmen.
– Den yngre generationen är mer teknikvan, men de har ofta också använt en skärm en hel dag och då verkar gudstjänsten bli mindre attraktiv. Det blir något ytterligare som man konsumerar, säger han.
– Många äldre säger i stället “wow, det är nästan som att vara på plats”.
I dagsläget verkar det dock finnas en skärmtrötthet bland de allra flesta. Flera församlingar säger att antalet tittare har sjunkit under de senaste veckorna.
– Det har skiftat mycket över året, men nu är vi i en period där vi backar. Kanske börjar folk tröttna lite, säger Krister Liljegren.