Nyheter
Fler ungdomar vill gå bibelskola igen
De senaste åren har många bibelskolor haft svårt att fylla platserna. Men Dagens rundringning visar att det på flera håll ser lite bättre ut än tidigare. – Det är en kamp inför varje läsår så det gäller att vara ödmjuk för det kan vända snabbt, säger Johanna Bode på Bibelskola Väst.

Den här veckan börjar många bibelskolor i landet. En försiktig optimism märks efter att söktrycket varit minskat under några år.
Bibelskola Väst: Fler söker - nära maxgränsen
Johanna Bode, kursansvarig på Bibelskola Väst i Smyrnakyrkan i Göteborg, är positiv.

– Vi har 22 antagna vilket är väldigt nära maxgränsen. Även förra läsåret hade vi många elever, berättar hon.
Om det lite högre söktrycket är en trend som kommer att hålla i sig, vågar hon inte slå fast.
– Vi har en fördel genom att pingstförsamlingarna i Västra Sverige står bakom oss. Att ungdomspastorer tipsar sina ungdomar om oss är jätteviktigt. Det hjälper oss mycket.
– Det är en kamp inför varje läsår så det gäller att vara ödmjuk för det kan vända snabbt, säger Johanna Bode på Bibelskola Väst.
Liljeholmens folkhögskola: Fler än förra året

Även på Liljeholmens folkhögskola i östgötska Rimforsa, som drivs av Evangeliska frikyrkan, är man nöjda. Christian Svahn, kursansvarig på bibellinjen, förklarar läget:
– I år har vi 15 elever som börjar på den ettåriga bibellinjen, vilket är lite fler än förra läsåret. Det är vi supernöjda med. De senaste åren har antalet pendlat mellan 10 och 25, så vi slår oss inte till ro.
Södra Vätterbygdens folkhögskola: Ökat antal men önskar fler
På Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping med Equmeniakyrkan och Equmenia i ryggen, ser det också ljust ut, enligt rektor Anders Georgsson.

Bibellinjen har två inriktningar, Bibelåret och Pulsåret.
– Nu har vi 12 som ska gå Bibelåret och 5 på Puls. Förra läsåret var det omvänt, 12 på Puls och 6 på Bibelåret. De senaste två-tre åren har vi märkt att det är lite fler som söker än tidigare, berättar han.
– Men vi är inte nöjda. 12 plus 12 är målet och där är vi inte riktigt än.
Åredalens folkhögskola: Samma jämna antal sökande
Martin Boström, kursansvarig för bibellinjen på Åredalens folkhögskola, med EFS som huvudman, berättar att söktrycket varit ganska jämnt de senaste åren. Och i år är inget undantag.

– Det har pendlat mellan 14 och 22 deltagare. I fjol hade vi 17 elever på bibellinjen och totalt 47 på de tre olika inriktningar vi har, vilket är fler än någonsin tidigare, berättar han.
I nuläget är 13 elever antagna till höstterminen på bibellinjen och 36 totalt.
Kaggeholms folkhögskola: Startar inte bibellinjen i höst
Pingstägda Kaggeholms folkhögskola på Ekerö utanför Stockholm lägger dock ned sin bibellinje. Rektor Clas Newman berättar att beslutet togs redan förra hösten och menar att det är en del i ny strategi snarare än följden av ett lågt söktryck.

– Vi planerar att flytta skolan in till Stockholm och i den processen ingår ett förändringsarbete där vi ser över hela verksamheten.
Hur många elever hade ni förra läsåret på bibellinjen?
– Från början 10 och mot slutet 5 eller 6 elever. Det är färre än året innan men många faktorer spelar in och nu håller vi på att uppdatera vårt kursutbud.
– Vi är beredda att pröva nya vägar och kommer bland annat att göra en nysatsning med en bibelskola på Cypern från hösten 2018, berättar Clas Newman för Dagen.
Nikodemusinstitutet: Önskar fler valde oss
Nikodemusinstitutet, som drivs av pingstkyrkan i Linköping med stöd av Mariannelunds folkhögskola, välkomnar nio elever till höstterminsstarten. Skolan har funnits i fyra år och har som mest tagit emot 19 elever.
Skolan är en uppdatering av bibel- och träningsskolan på Nya slottet i Bjärka-Säby utanför Linköping som startade i början av 1980-talet och som var en internatskola.
– Vi skulle gärna se att fler valde oss. Men vi har svårt att rekrytera elever utanför Linköpingsregionen och tror att det kan bero på att vi inte erbjuder våra elever boende, säger kursföreståndare Maria Eriksson.
Läs också: Bibelskolan Strandhem fördubblade antalet elever