Nyheter

Flera uttalat troende i Ulf Kristerssons närmaste krets

Både i familjen och i den närmsta kretsen inom politiken omger sig Ulf Kristersson med troende kristna

Publisert Sist oppdatert

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått i uppdrag att försöka bilda en ny regering. Han omger sig med flera uttalat kristna, såväl inom politiken som på fritiden.

Som väntat blir det Ulf Kristersson (M) som fick talmannens uppdrag att sondera terrängen för att bilda en ny regering. Om han lyckas kommer vi att få en statsminister som i sin närmaste omgivning har en rad kristna profiler vid sin sida.

Först och främst har han en fru som inom en snar framtid kommer att vigas till präst i Svenska kyrkan. Den observante betraktaren har kunnat hitta Birgitta Ed på Moderaternas valvaka, då hon med glänsande kors runt halsen stod precis bakom sin man när han höll sitt valnattstal till alla församlade. Ulf Kristersson har själv i valrörelsen berättat om hur hans fru håller på att öva på dop hemma med hjälp av diverse redskap hämtade från köket. Den som besökt familjens hem konstaterar också att det på väggarna sitter ikoner.

Opolitisk kyrka

När Dagen tidigare i år intervjuade Birgitta Ed om hennes väg till präst berättade hon om hur hon hanterade att Svenska kyrkan ofta beskylls för att driva en politisk vänsteragenda.

– Jag lägger mycket tid på att förklara och försvara Svenska kyrkan gentemot mina kompisar på den borgerliga kanten, berättade hon.

Själv hade hon synen att kyrkan byggs underifrån, vilket var ett sätt att kunna distansera sig från en del av kyrkans utspel på nationell nivå.

När Ulf Kristersson i våras intervjuades i Uppsala pingstförsamling lät han som ett eko av sin fru, när han menade att Svenska kyrkan inte ska lägga sig i politiken alltför mycket, utan snarare fokusera mer på sitt kyrkliga grunduppdrag.

Politisk parhäst

Förutom att ha en präst vid sin sida i familjen så är Ulf Kristerssons främsta politiska kompanjon också en öppet bekännande kristen. Mycket tyder på att Elisabeth Svantesson (M) kommer att bli nästa finansminister. Hon plockades upp på den stora politiska scenen av den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt som på den inledande pressträffen berättade om hennes kristna tro och bakgrunden i prolife-rörelsen Ja till livet.

Elisabeth Svantesson har sin bakgrund i trosrörelsen, men har berättat om hur hon gjort en teologisk resa, inte minst när det gäller synen på abort och samkönade äktenskap. Numera är hon medlem i Svenska kyrkan.

En annan politiker som är en nyckelspelare för att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister är KD-ledaren Ebba Busch. Även hon är öppen med sin kristna tro och precis som Elisabeth Svantesson har hon gjort en resa från frikyrkan till Svenska kyrkan. M och KD har under hela valrörelsen gått hand i hand med det gemensamma målet att byta ut regeringen och Ebba Busch kommer med all sannolikhet även fortsatt vara en viktig person i kretsen runt Ulf Kristersson.

Gick in i kyrkan

Och huvudpersonen själv då? Ulf Kristersson har flera gånger berättat om hur han som 18-åring lämnade Svenska kyrkan i protest eftersom han inte var troende.

– Många år senare, när jag insåg att jag gift mig i kyrkan, att jag döpt alla mina tre barn i kyrkan och att jag inte hade några andra planer än att begravas i kyrkan, ställde jag mig frågan, borde jag då inte vara medlem? sa Ulf Kristersson när Dagen intervjuade honom år 2017 strax efter att han valts till partiledare.

Även om han numera är medlem i kyrkan brukar Ulf Kristersson själv inte torgföra sig som troende kristen, utan har själv sagt att hans syn på Gud inte är helt kristallklar. Som politiker har i alla fall Ulf Kristersson markerat kristendomens viktiga betydelse för Sverige och Moderaterna har i sitt senaste idéprogram gjort ett likadant ställningstagande. Ulf Kristersson har nu fått uppdraget att försöka bilda en ny regering. Redan nästa vecka när riksdagsåret öppnas kan han bli vald till statsminister om förhandlingarna går i lås.

Fakta: Ny regering

  • Ulf Kristersson gavs måndagen den 19 september uppdraget att försöka bilda en ny regering.
  • Just nu pågår förhandlingar mellan M, KD, L och SD som utgör regeringsunderlaget.
  • I nuläget är det svårt att veta hur lång tid förhandlingarna kommer att ta.
  • Riksdagen öppnar sitt arbete igen nästa vecka, där dess första uppgift blir att välja ny talman.
Powered by Labrador CMS