Nyheter

FN till Sri Lanka: Ni måste respektera varandra

Flera våldsamma attacker mot muslimer i Sri Lanka har fått FN att reagera: "Att vara lankes innebär att man kan vara buddhist, hinduist, muslim eller kristen. Vi manar er att respektera varandra".

FN manar Sri Lanka att ta itu med våldsutvecklingen - och det gör också kyrkor i landet. Ärkebiskop Malcolm Ranjith (bilden) mötte i tisdags pressen i Colombo och varnade för fortsatt våld.
FN manar Sri Lanka att ta itu med våldsutvecklingen - och det gör också kyrkor i landet. Ärkebiskop Malcolm Ranjith (bilden) mötte i tisdags pressen i Colombo och varnade för fortsatt våld.
Publisert Sist oppdatert

I den värsta hämndattacken dödades en muslimsk 45-årig butiksägare av en mobb, skriver tidningen Christian Today. Även moskeer har drabbats av attackerna, som har kommit efter terrorattackerna mot tre kyrkor och tre lyxhotell under påskhelgen där sammanlagt över 250 personer dödades. I måndags svarade regeringen med att införa utegångsförbud och man har även tillfälligt blockerat Facebook.

Risk för eskalering

FN skriver i ett uttalande att hämndattackerna "drar ner landet" och om regeringen inte på ett adekvat sätt tar itu med problemet riskerar det ökande våldet mellan minoriteter att eskalera.

Därför manar man nu regeringen att markera att man inte "tolererar fördomar och hat att spridas i befolkningen".

Sri Lanka är ett pluralistiskt land, slår FN fast, och varje religiös grupp har rätt till sin identitet och att fritt utöva sin religion.

Kristna fördömer våldet

Gruppen "Minors matter", som verkar för religionsfrihet i landet, har fördömt våldet. Det har också den evangeliska alliansen gjort. De senare säger i ett uttalande att hämndattackerna har sänt "chockvågor" över landet och att dessa attacker bara kommer att få till resultat att en ytterligare polarisering sker.

Organisationen Christian Soldarity Worldwide med säte i Storbritannien, manar också det internationella samfundet att stötta Sri Lanka i "kampen mot religiös intolerans".

Powered by Labrador CMS