Nyheter

Fokus på församlingsplantering på Pingst rådslag

Per-Johan Stenstrand: Vi vill dra erfarenheter från varandra

Pingst rådslag i Botkyrka pingstkyrka.
Pingst rådslag i Botkyrka pingstkyrka.
Publisert Sist oppdatert

Målsättningen är klar – under de kommande tio åren ska pingstförsamlingarna i Sverige ta minst 300 initiativ, exempelvis i form av evangelisation i nya bostadsområden.

– Jag tror att essensen är denna; gör vi lärjungar eller inte? Det säger Per-Johan Stenstrand, till vardags föreståndare i Lifecenter i Västerås, som ska leda arbetet.

Representanter från pingstförsamlingar runt om i landet hade i helgen tagit sig till Botkyrka i södra Stockholm för Pingst rådslag. Samlingen inleddes på fredagen med en träff dit församlingsföreståndarna var speciellt inbjudna för att lyssna på hur pingströrelsen ska arbeta med församlingsplantering framöver.

– Fakta är oerhört klara: församlingar som planterar församlingar växer själva snabbare, de mår bättre och de reproducerar sig bättre och de når också nya människor snabbare. En ny församling som planteras ser ungefär 80 procent av sin tillväxt genom nya människor medan en existerande, säg 10 till 15 år gammal församling, har 80 till 90 procent av sin tillväxt genom andra troende som flyttar in från andra församlingar.

Per-Johan Stenstrand på Pingst rådslag.
Per-Johan Stenstrand på Pingst rådslag.

Lärjungaskapet själva kärnan

Per-Johan Stenstrand tillägger att det, per definition, krävs nya församlingar för att nå fler individer.

– Många församlingar.

Han nämner att församlingsplantering inte enbart handlar om ”den stora centrala kyrkan” utan även om en lägenhet i en förort där människor träffas. Han betonar samtidigt att den största styrkan finns i redan existerande församlingar. Men också att det gäller att ta vara på resurserna. Kyrkan ska inte vara en plats dit man går för att konsumera.

– Det är något helt annat än en biblisk modell av en nytestamentlig församling som är en gemenskap som multiplicerar sig med nya människor hela tiden. Det är lärjungaskapet som är själva kärnan i det hela. Och där det finns lärjungar planteras församlingar.

Ingen motsättning längre

Historiskt sett menar Per-Johan Stenstrand att det ibland har funnits en motsättning mellan att å ena sidan vara engagerad i en etablerad kyrka, å andra sidan jobba med församlingsplantering. I dag hävdar han att den tiden är förbi.

– Det finns inte ett spår av det tycker jag i den här gemenskapen av församlingsledare som vi möter. Här är det bara en väldig generositet.

Kommer du, i din nya roll, resa runt i landet och träffa lokala församlingar?

– Det kan bli så, men jag tror framför allt att vår längtan är att få tag på dem som berörs av det här. Alltså att se vilka pastorer och församlingsledningar som berörs av det här och vilka människor i de församlingarna som känner ett tilltal i sitt liv. De vill vi samla och de vill vi ge resurser. Och framför allt vill vi dra erfarenheter från varandra.

Powered by Labrador CMS