Nyheter

”Folk har undrat om jag ens är kristen längre”

Som kristen och lokal ordförande för Feministiskt initiativ har hon fått ta emot en hel del negativa omdömen från andra kristna. Själv förvånas Johanna Ivarsson över att inte fler frikyrkliga sympatiserar med partiet.

###
Publisert Sist oppdatert

Sedan Johanna Ivarsson gick med i Feministiskt initiativ har hon blivit ifrågasatt av både släkt och vänner om hon fortfarande är kristen. Hon menar att det finns många fördomar bland kristna vad partiet egentligen står för.

– En felaktig bild är att vi hatar män. En annan felaktighet jag har hört är att vi vill att barn i förskolan ska ha sex. Det blir väldigt märkligt för mig när man möter dessa påståenden.

Du är ordförande för FI i Landskrona och hamnar ofta i diskussioner med dina kristna vänner, varför tror du att just FI blivit en sådan vattendelare för kristna?

– Jag tror att det handlar om vårt ständiga problem att frågorna går ner på privatnivå. Det blir homosexuellas rättigheter och abortfrågan som hamnar i fokus i stället för att se de övergripande strukturella problemen som får mycket större konsekvenser för folk. Vi fastnar i vissa frågor som får oss att se rött och kan inte gå förbi dem.

I partiprogrammet står det att man ska ”verka för att äktenskapsbalken och sambolagen ersätts av en ny samlevnadsbalk där två eller flera personer som lever ihop och kan antas ha gemensam ekonomi och gemensamt ägande ska kunna ingå samlevnad.” Går det ihop med Bibelns syn på samlevnad enligt dig?

– Egentligen gör den ju det. Det fanns mycket kollektivboenden och den första församlingen delade på allt. Det handlar inte om vem vi ligger med utan att man ska kunna ärva av varandra även som ogift, alltså ett utvidgat juridiskt ansvar.

Feministiskt initiativ ska även ”verka för att minderåriga ska få byta juridiskt kön och få könskorrigerande vård efter sedvanlig utredning”.

– Det är svåra frågor, det tycker jag. Tidigare har jag tänkt att vi är man och kvinna, punkt. Men det finns barn som föds med otydligt kön och där opererar vi i dag innan man vet vilket kön barnet har. Jag har också lärt känna transpersoner och förstår mer av deras situation. Det har gett mig en ödmjukhet inför människors olika livssituation.

Innebär det att ett samhälle utan ramar och gränser för människors levnadssätt vore det optimala?

– Det är klart att vi måste ha gränser för att livet ska fungera, men vi måste också vara mer öppna. Det finns normer som vi alltid vill behålla, som till exempel att pedofili är fel och sådant som gör andra skada.

Du uttrycker också förvåning över att inte fler frikyrkliga sympatiserarmed partiet. Varför borde det vara det?

– What Would Jesus Do? Jesus var ute bland människor, predikade bland de svaga och utsatta och lyfte upp dem. Kyrkan pratar om att vi ska leva så, men det är inte vad jag ser att församlingarna är ute och gör.

Vilka menar du är de svaga och utsatta som FI hjälper, men inte församlingarna?

– Det handlar om asylsökande och papperslösa, de romska tiggarna. Jag vet att många församlingar gör en del på det lokala planet, men jag saknar rösten för att förändra strukturerna. Den hittar jag inte hos frikyrkan, där jag själv vuxit upp, i så fall mer hos Svenska kyrkan. Feministiskt initiativ är det politiska parti som gett röst åt människor som inte tidigare fått höras tycker jag.

Mer öppna. Det är klart att vi måste ha gränser för att livet ska fungera, men vi måste också vara mer öppna. Det säger Johanna Ivarsson om en del av de kontroversiella förslagen från Fi.

Powered by Labrador CMS