Nyheter
”Folk i Irak och Syrien ser tv-kanalen SAT-7 som sin kyrka”
23 miljoner ser på SAT-7:s program i Mellanöstern. För första gången leds nu det kristna tv-bolaget av en kvinna. Rita Elmounayer besökte Hönökonferensen och berättade att hon vill stödja utsatta kristna.

För Rita Elmounayer är inte Sverige ett främmande land. Det var här hon började sin karriär inom SAT-7 i mitten av 90-talet, då hon ledde de barnprogram som spelades in i TV-Inters lokaler i Linköping.
När hon gästade Hönökonferensen som talare på onsdagskvällens missionsmöte var det dock inte längre som programledare utan som vd för hela bolaget.
– SAT-7 har blivit mitt liv och min familj, säger hon till Dagen.
SAT-7 är ett mediaföretag som med sina tv-program når hela Mellanöstern, inklusive länder som Turkiet och Iran. Det är ett ekumeniskt projekt, som både har uppbackning av de historiska kyrkorna och av yngre kristna kyrkor i området. En av målsättningarna är att stötta kristna, som är utsatta i flera av länderna.
– Vi vill inte ersätta församlingen, för det är en gemenskap som inte tv eller sociala medier kan ersätta. Men vi får feedback från länder som Irak och Syrien att de ser SAT-7 som sin kyrka, när det är för farligt att gå till den vanliga kyrkan, säger hon.
Tacksamma iranier
SAT-7 når även människor som just blivit kristna. Rita Elmounayer berättar om hur bolaget får tack från kristna iranier, som ser på programmen. SAT-7 har också program för kristna i Algeriet, där de flesta är nya i tron.
Det är sådana tecken som gör henne hoppfull för kristendomens framtid i regionen.
– Trots förföljelse och svårigheter så har det från kyrkans första tid funnits kristna i Mellanöstern. Nu kanske det kommer att förändras lite, att kyrkan mer kommer att bestå av kristna med en muslimsk bakgrund än av kristna som hör till de historiska kyrkorna. Det är en framväxande kyrka som vi på SAT-7 vill stödja, säger hon.
Även om SAT-7 arbetar med att nå nya kristna, så vill man också bidra till att minska spänningarna i området. I bolagets program talas det aldrig nedsättande om andra religioner, och man vill utbilda alla om vad kristendom egentligen är. Det kan annars finnas föreställningar till exempel om att kristendomen är importerad från västvärlden, när den har sitt ursprung i Mellanöstern.
– Vi försöker att komma tillrätta med de felaktiga föreställningarna som människor har, säger hon.
Tar upp frågor om familjeliv
SAT-7 sänder inte bara program om religion, utan kan också behandla frågor som till exempel rör familjelivet. Mellanöstern är ett område där de traditionella könsrollerna fortfarande är starka, men det sker även här förändringar. Det märks inte bara i SAT-7:s program utan även i dess ledning. Nyligen lämnade bolagets grundare Terence Ascott över ledningen till Rita Elmounayer. Hon berättar att det till stor del var tack vare stöd från biskopar och kyrkoledare i bolagets styrelse som hon fick tjänsten. Nästan alla chefer som är underställda henne är dock män.
– De flesta har inga problem med att göra det jag ber dem om. Men det finns en eller två som inte känner sig bekväma med att en kvinna ger dem order.