Nyheter
Föreståndaren: Därför sa vi upp avtalet på Bjärka-Säby
Beslutet kommer efter flera år av friktion mellan församlingen och kommuniteten

Ekumeniska kommuniteten måste lämna över gudstjänstlivet på Bjärka-Säby till Pingstkyrkan Linköping. Nu berättar församlingsföreståndaren Marcus Sönnerbrandt om anledningen till beslutet.
- Det ska inte vara två olika världar, säger han till Dagen.
I veckan kom beskedet att Pingstkyrkan Linköping säger upp avtalet med Ekumeniska kommuniteten och tar tillbaka gudstjänstlivet på Nya Slottet. Friktionen mellan församlingen och föreningen går dock långt tillbaka i tiden. Det har funnits kommunitetsliv på Nya Slottet Bjärka-Säby ända sedan slutet av 1990-talet innan Ekumeniska kommuniteten fick sin nuvarande form 2008. Där utvecklades gudstjänstlivet i en annan riktning än i Linköping.
– Det började glida längre och längre bort från församlingen och blev till slut till två världar, i fråga om spiritualitet, liturgi, ordning och beslut. Sedan bildades kommuniteten som i praktiken kom att ta över ansvaret för livet på slottet allt mer, säger Marcus Sönnerbrandt, som är föreståndare och pastor i Pingstkyrkan Linköping sedan slutet av 2012.
Grävde djupa sår
Tidigare under samma år slöts ett avtal som delade upp dessa världar mer formellt – kommuniteten fick i uppdrag att ta hand om onsdagens och söndagens gudstjänst medan församlingen ansvarade för husfolket, övrigt gudstjänstliv och tideböner.
I Pingstkyrkan Linköping ledde skillnaderna till en stor konflikt. Ett antal medlemmar lämnade församlingen i protest mot kommunitetens syn på gudstjänstliv.
– Det blev en jättekrasch i församlingen. Den splittrades för att vi inte tog avstånd ifrån kommuniteten på ett sätt som förväntades. Det grävde oerhört djupa sår, säger Marcus Sönnerbrandt.
Inte heller nu tar församlingen avstånd från kommuniteten, säger han, men beslutet att ändra riktning på gudstjänstlivet på Nya Slottet sker mot bakgrund av den konflikten.
Vill minska avståndet
I brevet som skickades till kommuniteten i söndags skriver församlingsledningen att den tidigare har framfört önskemål om en “tydligare koppling till den pentekostala traditionen så att livet på Nya Slottet inkluderas i den helhet som vi vill bygga”.
– Vi har framfört det ett antal gånger, och vi har inte upplevt någon lyhördhet för det. Det här är inte något som de har velat förändra, säger han.
– Men vi kan inte begära att kommuniteten ska gå in i det pentekostala. På ett sätt är det fel. Det är vi som ska stå för det, säger han.
Med beslutet att ta över gudstjänstlivet vill församlingen minska avståndet mellan församlingens verksamhet i stan och den på Bjärka-Säby.
– Vi vill kunna se att det blir en helhet. Bönelivet på Bjärka är oerhört viktigt och det är något som vi vill fortsätta att bära och utveckla, som en kontrast eller parallell till Cupolen i Linköping. Och samtidigt som det är en kontrast ska det finnas igenkänningspunkter också, säger han.
– Det ska inte vara två världar, utan en värld med två poler.

“Ingen motsättning”
I programförklaringen, som togs fram när Nya Slottet Bjärka-Säby överläts från familjen efter godsägaren Oscar Ekman till församlingen 1980, står det specificerat att platsen ska verka i en ekumenisk anda.
När Pingstkyrkan Linköping nu säger upp Ekumeniska kommuniteten för att tydligare knyta an till den pentekostala traditionen säger Marcus Sönnerbrandt att han förstår att vissa kan se det som motsatt riktning.
– Jag inser att det har uppfattats så. Sedan finns det en risk att man tänker att ekumenik är något som inte skulle kunna inkludera det pentekostala eller tvärtom, att det är två motsatser, säger han och fortsätter:
– Jag förstår inte varför det är så, speciellt inte när vi som församling har stått här i 40 år och byggt upp och försvarat vår verksamhet på Bjärka-Säby. Är det någon församling i Sverige som borde ha ett seriöst förtroende för ekumenik så är det Pingst i Linköping.
Någon motsättning däremellan behöver inte finnas, säger han.
– Vi är pentekostala, det är vår identitet och tradition. Men vi vill finnas på Nya Slottet i ekumenisk anda, säger Marcus Sönnerbrandt.
Enhälligt beslut
Beslutet att avsluta kontraktet togs av en enhällig församlingsledning och presenterades för församlingen i slutet av förra veckan.
– I församlingsledningen är vi knappt 25 personer, så det är inte ett par stycken som sitter och beslutar det här. Vi är en stor grupp mitt i församlingen som har landat i att det här är vi fullt eniga om, säger han.
Samtidigt finns det många församlingsmedlemmar som inte håller med om beslutet.
– Självklart, så är det. Det har redan framkommit. Det finns alla åsikter i församlingen, säger han.
Stänger inte dörren
Kommuniteten fråntas nu ansvaret för de regelbundna gudstjänsterna, men de är välkomna till Nya Slottet som hyresgäster även framöver.
– Det här beslutet innebär att det är församlingen som bär det ordinarie gudstjänstlivet, men när man hyr in sig behöver man inte falla in i vår ordning. Vi stänger inte dörren för kommuniteten, vi stänger inte dörren för deras gudstjänster eller retreater, säger han.
– Vi är inte ute efter en revolution där allt ska kastas ut och det nya ska in i stället. Vi är ute efter en förtydligad ordning, säger Marcus Sönnerbrandt.