Nyheter
Författare: Jag kan inte rösta på en troende politiker
Gränsen för när en politiker går att rösta på går vid om de tror på ett liv efter döden, resonerar författaren Fredrik Sjöberg i Fokus

”De som tror på ett liv efter döden är förhoppningsfulla drömmare”, skriver författaren Fredrik Sjöberg i en krönika i tidningen Fokus. Han landar i att han aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på en politiker som är troende.
Går det att rösta på en politiker som har en tro på livet efter detta? Nej, svarar författaren Fredrik Sjöberg efter att själv ha lyft upp ämnet i en krönika i det prestigefyllda magasinet Fokus. Där beklagar han sig över kristna politiker som Elisabeth Svantesson, Ebba Busch och Lars Adaktusson och skriver att han vill se politiker av annat virke än de som drömmer om ett liv efter döden.
“Jag kan inte förmå mig att rösta på någon som håller dörren öppen för att livet inte tar tvärslut en vacker dag. Där går min gräns”, skriver han.
Att vanliga människor går på predikanternas budskap eller tror på reinkarnation säger han sig inte ha något att invända emot, men makthavare däremot, de ska inte ha tro på något sådant.

Ställ frågan
Därför uppmanar Fredrik Sjöberg politiska reportrar att faktiskt ställa frågan rakt ut till makthavarna, tror de på ett liv efter döden? Han spekulerar själv i att de frommaste KD-representanterna och islamisterna troligtvis går bort för hans del eftersom de kommer att svara ja på frågan. Men han tror också att många andra politiker kommer att försöka slingra sig och svara med filosofiska dimridåer om vad som händer när vi dör.
“Gärna för mig. Svaret räcker för att sortera bort också dem i valbåset”, lyder Fredrik Sjöbergs slutsats.
“Hellre cyniker än de som drömmer om en andra chans ifall det skiter sig.”

Politikers tro viktigt
Att uppmana människor att rösta på politiker med “rätt” livsåskådning är inte speciellt ovanligt, i alla fall inte i ett internationellt sammanhang. USA får ses som ett gott exempel, där presidentkandidaternas religiösa övertygelse ofta spelar in och där otaliga artiklar skrivits om varför amerikaner inte vill rösta på ateistiska kandidater. Liknande debatter har förts i många andra länder.
Men i Sverige är den här typen av religiöst sanktionerade pekpinnar ovanliga när det gäller hur man ska lägga sin röst, religion ses ofta som en privatsak, även för en politiker. Hur pass allvarligt man ska ta en sådan här typ av krönika är också svårt att veta, men Fredrik Sjöberg visar i alla fall tydligt att han inte litar på kristna politiker, efter att i sin krönika ha beskrivit en pingstvän som sektmedlem och där han varnar för makthavare som drillats i församlingen Livets Ord.