Nyheter

Församlingar frustrerade över att inte få träffas - medan gallerior är fulla

Att människor trängs i shoppingcenter, medan kyrkorna får samla max 50 personer irriterar Dan Salomonsson, pastor i Uppsala pingst. Men så länge regeln står fast letar församlingar kreativa lösningar för att mötas.

Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Publisert Sist oppdatert

Uppsala pingstkyrka tänker öppna för fysiska gudstjänster i höst.

– Det är med gudstjänster lite som med matlagningsprogram. Man kanske blir inspirerad, men aldrig mätt av att titta på dem. Det andliga livet går inte att upprätthålla med bara tv-gudstjänster, säger Dan Salomonsson som är pastor i Uppsala pingst.

När mängden människor som fick samlas begränsades till 500 behövde pingstkyrkan i Uppsala sluta fira gudstjänst på plats, och inledde då en vår av livesändningar.

"Vi är redo att vara uppfinningsrika"

En vanlig söndag, före coronapandemin, kom mellan 500 och 800 gudstjänstfirare till Uppsala pingst.

Gudstjänster omfattas av regeln om att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inte får överstiga 50 deltagare. Så länge den regeln fortsätter gälla kommer Uppsala pingst hålla uppemot 10 gudstjänster per söndag.

– Ja, vi får väl hålla på hela dagen om det så krävs, säger Dan Salomonsson.

Dan Salomonsson.
Dan Salomonsson.

– Vi hoppas på klara besked, och följer både regler och rekommendationer, men oavsett kommer vi att öppna upp och vi är redo för att vara uppfinningsrika.

Dan Salomonsson berättar om hur det mittemot pingstkyrkan i Uppsala finns en shoppinggalleria.

– De kan ta emot hundratals människor i timmen, medan vi inte får öppna för några hundra i veckan. Något är knepigt, säger Dan Salomonsson.

Läs också Anders Tegnells nya besked till kyrkorna om gudstjänster

Missionskyrkan Lidköpinrg vill ha fysiska gudstjänster

Också i Missionskyrkan i Lidköping spånar man på idéer inför hösten. Krister Liljegren som är pastor i församlingen tror att coronavåren kan ha påverkat sättet att göra gudstjänst på ett positivt sätt.

– Filmandet har blivit en del av vårt liv under ett halvår. Det har format vårt sätt att tänka, utomhus har vi blivit mer "slimmade". Det är mindre innehåll och mera fokus på viktiga punkter av förkunnelsen, säger Krister Liljegren.

Fast om rekommendationerna tillåter det, är ambitionen att så småningom börja samlas fysiskt. En vanlig söndag deltar omkring 150 personer i gudstjänsten. Nu har församlingen hållit mindre gudstjänster utomhus och drivit en youtubekanal där de publicerat andakter och reflektioner.

På planeringsstadiet finns en idé om att hålla två fysiska gudstjänster per söndag. Potentiellt ska man kunna anmäla sig i förväg via ett internetformulär.

– Eventuellt går vi en sådan väg, säger Krister Liljegren.

Equmeniakyrkan Växjö: Att fortsätta samlas var rimligt

Sara Mellergård, pastor i Equmeniakyrkan i Växjö, säger att församlingen har samlats fysiskt under hela våren med parallella direktsända gudstjänster. Tanken är att utvärdera och antagligen fortsätta på samma linje i höst.

– Det har fungerat väl. Vi har många som är över sjuttio och därför inte kommer.

Sara Mellergård.
Sara Mellergård.

Sara Mellergård berättar att medarbetarna diskuterade olika alternativ för gudstjänsten, men kom fram till att de inte ville fastna i att enbart spela in gudstjänster. Nu samlas runt 40 personer till söndagsgudstjänst på plats i Equmeniakyrkan i Växjö.

– Vi vill ju fortsätta fira gudstjänst, tänkte vi. Att fortsätta samlas verkade som det mest rimliga med tanke på att några ändå behöver vara på plats.

Läs också Anders Tegnells nya besked till kyrkorna

Powered by Labrador CMS