Nyheter
Församlingar tänker olika om vaccinpass vid gudstjänster
Pastorerna Stig Bomberhult och Tommy Sandqvist om den svåra avvägningen efter de nya restriktionerna som infördes i december

Enligt Sofia Camnerin på Sveriges kristna råd använder ungefär hälften av församlingarna inom deras 26 medlemskyrkor vaccinbevis vid gudstjänster.
– Vi vill skydda människor i riskzon och ta samhällsansvar så att smittspridningen inte ökar, säger Stig Bomberhult, pastor i Korskyrkan i Borås.
I en Dagenintervju säger Sofia Camnerin att det inte finns några siffror som visar att det rör sig om så många församlingar. Hon gör bedömningen utifrån egna iakttagelser och kontakter med SKR:s medlemskyrkor.
Att allt fler församlingar infört vaccinpass för gudstjänstbesök är ett resultat av de hårdare restriktioner som regeringen tog beslut om i december, anser hon.
Två olika alternativ
Dagen har frågat två församlingar som valt olika vägar hur de resonerar. Korskyrkan i Borås, som tillhör Evangeliska frikyrkan, är ett exempel på en församling som använder vaccinbevis vid gudstjänster.
När nya nationella restriktioner infördes i början på december ställdes de inför ett val. Antingen hålla en meters avstånd mellan olika sällskap eller införa vaccinbevis vid samlingar med 100 personer eller fler.
– Vi valde vaccinbevis. Dels för att skydda människor i riskzon, dels för att vi vill ta samhällsansvar så att smittspridningen inte ökar, berättar pastorn och föreståndaren Stig Bomberhult.
Han säger att beslutet inte var lätt, men att det ändå kändes rätt att prioritera samhällsnyttan och personer i riskzon, en grupp som redan farit mycket illa under pandemin.
– Hur man än gör i en sådan situation innebär det att man stänger ute några, konstaterar han och säger att beslutet kritiserats av några församlingsmedlemmar.
“Gudstjänster är navet”
Stig Bomberhult uttrycker förståelse för dem som tycker det är fel att kyrkor använder vaccinbevis.
– Gudstjänsterna är navet i församlingens verksamhet och för dem som inte kan delta innebär det en påfrestning. Det är tråkigt och jag hoppas att vi alla snart kan mötas igen till gudstjänster i kyrkan utan restriktioner.
Att använda vaccinpass skulle vara liktydigt med att religionsfriheten är hotad, som Sofia Camnerin på SKR sa när de nya restriktionerna kom, håller han inte med om. Där är vi inte i Sverige än, anser Stig Bomberhult.
– För oss handlar det om att få stopp på smittspridningen, inte om att hindra människor att utöva sin tro. Vi utvärderar läget kontinuerligt och vill inget hellre än att vi alla ska kunna mötas till gudstjänster igen, säger han.
Klarar hålla avstånd
Pingstförsamlingen i Sundsvall, där Tommy Sandqvist är pastor och föreståndare, använder inte vaccinbevis i gudstjänster.
– Vi har valt att i stället ha anvisade sittplatser och hålla en meters avstånd mellan olika sällskap, säger han och förklarar att beslutet har med gudstjänstlokalen att göra.
– Vår kyrka är så pass stor och rymlig att vi klarar att hålla avstånd till varandra. Att hålla oss inom de regler och restriktioner som gäller för tillfället är viktigt, menar Tommy Sandqvist.
Hur ser du på risken att ni bidrar till smittspridningen genom att människor som kanske bär på covid-19-viruset släpps in på gudstjänsterna?
– Visst finns den risken, men vi uppmanar alla som kommer till våra gudstjänster att hålla avstånd, sprita händerna och följa reglerna. Och som en försiktighetsåtgärd har vi slopat fikat efter gudstjänsterna.
– Dessutom livesänder vi våra gudstjänster på Youtube. Den som känner symptom eller inte vill riskera att smitta andra eller själv bli smittad kan alltså delta i gudstjänsterna via skärmen.
Är det svårt att veta hur ni som församling ska förhålla er till de olika restriktioner som införts?
– Budskapet från myndigheterna är otydliga ibland. Men som pastor är jag van vid att tolka Bibeln så jag får väl lära mig att också tolka myndigheternas budskap, säger Tommy Sandqvist lite skämtsamt.
Känner ni er trygga med beslutet att inte använda vaccinbevis?
– Ja, för tillfället är vi det, men vi är flexibla och kan ändra oss. Om smittan ökar kan vi behöva ompröva vår inställning och kanske ta till andra åtgärder. Vi vill absolut inte bidra till att smittspridningen ökar i landet.