Nyheter

Forskarduo får Micael Bindefelds stipendium

Forskningsprojekt kartlägger hur Förintelsen påverkat överlevande i andra och tredje generationen

Christer Mattson och Thomas Johansson.
Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, och Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, tilldelas 2024 års stipendium ur Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.
Publisert Sist oppdatert

Forskarna Christer Mattsson och Thomas Johansson tilldelas 2024 års stipendium ur Micael Bindefelds stiftelses till minne av Förintelsen. För stipendiet, om 400 000 kronor, ska de forska om hur Förintelsen påverkar andra och tredje generationens överlevande. Resultatet ska ges ut som bok.

När de tyska trupperna kapitulerade i maj 1945 var andra världskriget, och därmed Förintelsen, över. Men Förintelsens effekter pågår än i dag. Det säger forskarduon som på Förintelsens minnesdag på lördag tar emot stipendiet ur statsminister Ulf Kristerssons hand.

– Många överlevande som kom till Sverige valde att tränga bort allt det judiska. Deras barn döptes och konfirmeras i statskyrkan, säger Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

– Nästan 80 år senare pågår nu traumabearbetningen i andra och tredje generationen, säger Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Under tio år har de två forskarna tillsammans forskat om nazismen: dess antisemitiska idévärld och hur nutida rekryteringar till rörelsen, liksom avhopp från den, går till.

– Men så har vi alltid tänkt att en pusselbit har saknats i vår forskning, nämligen den som handlar om nazisternas offer som överlevde Förintelsen, säger Thomas Johansson.

Christer Mattson och Thomas Johansson.
Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

”Både traumat och den judiska identiteten har överförts”

Tack vare stipendiet, som uppgår till 400 000 kronor, kan han och Christer Mattsson nu ta sig an den pusselbit som de har saknat. Enligt motiveringen tilldelas de stipendiet för ett forskningsprojekt ”om hur Förintelsen påverkat andra och tredje generationens överlevandes uppväxt i familjer där man medvetet eller omedvetet valt att radera sin judiska härkomst”.

Har man varit mer framgångsrik i att inte läcka över traumat har kopplingen till judiska blivit betydligt svagare.

Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet

Duon har redan påbörjat arbetet med projektet, som fått namnet ”Vunnet liv, förlorad identitet – oberättade berättelser från andra och tredje generationens överlevande”. Runt hälften av de 30 personer som ska intervjuas har de redan haft kontakt med. Nu hoppas stipendiaterna att ytterligare ättlingar till förintelseöverlevande som läser den här artikeln ska kontakta dem.

Christer Mattsson.
Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet.

– Det vi hittills sett är att i de fall då första generationen mått så dåligt att man inte kunnat härbärgera traumat inom sig, så har både traumat och den judiska identiteten överförts till andra och även tredje generationen. Har man varit mer framgångsrik i att inte läcka över traumat har kopplingen till judiska blivit betydligt svagare, säger Christer Mattsson.

Ska bli bok

Resultatet av forskningen ska presenteras sommaren 2025, dels i ett par vetenskapliga artiklar, dels i en populärvetenskaplig bok. Stiftelsens initiativtagare och ordförande Micael Bindefeld hoppas att boken ska nå ut till landets alla skolor.

– Skälet till att stiftelsen har valt att finansiera det här projektet är att forskningen ska nå en bred målgrupp, inte enbart den akademiska världen, säger han.

Det är första gången som ett renodlat forskningsprojekt får stipendiet sedan det började delas ut 2015.

– Berättelserna om andra och tredje generationens överlevande är viktiga och behöver spridas. Hela idén med stiftelsens arbete är att bidra till att berättelser får vingar och når olika grupper av människor, säger Micael Bindefeld.

Thomas Johansson, Christer Mattson och Micael Bindefeld.
Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet, Micael Bindefeld, intiativtagare till stipendiet ur Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, och Thomas Johansson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Fakta: Stipendium till minne av Förintelsen

  • Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen delar varje år ut ett stipendium i syfte att stödja dem som har en vilja att kommunicera, informera, bildsätta eller på annat sätt förmedla kunskap om Förintelsen till en bred svensk publik.
  • Bland tidigare års pristagare märks dokumentärfilmaren Johan Palmgren, författarna Natalie Verständig och Anders Rydell och kompositören Jacob Mühlrad.
  • 2024 års stipendium ur Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen tilldelas Thomas Johansson, professor i pedagogik, och Christer Mattsson, föreståndare vid Segerstedtinstitutet, ”för deras projekt om hur Förintelsen påverkat andra och tredje generationens överlevandes uppväxt i familjer där man medvetet eller omedvetet valt att radera sin judiska härkomst”. Motiveringen lyder vidare: ”I dag lever många judar i Sverige som vuxit upp i tystnad om allt som förknippats med Förintelsen. Stipendiaternas forskning leder till såväl en vetenskaplig publikation som en populärvetenskaplig bok vilka förhoppningsvis kan vara ett stöd för andra vars trauman ärvts från en generation till annan.”
Powered by Labrador CMS