Nyheter

Forskare: Blod från tortyroffer på svepduken i Turin

Det tyg, som av många tros vara Jesu svepning, innehåller blod från någon som utsatts för tortyr. Det säger forskare som undersökt reliken.

Ärkebiskopen av Turin, Cesare Nosiglia, inför svepeduken.
Publisert Sist oppdatert

– Fyndet vittnar om att den som blivit svept i duken har utsatts för stort fysiskt lidande, säger forskaren Elivo Carlino till italienska La Stampa, enligt CNA.

Han ingår i det forskarteam som undersökt duken. De menar att fyndet motsäger teorin om att svepduken i Turin skulle ha målats under medeltiden. Enligt professor Giulio Fanti, vid det anrika universitetet i Padua, kan blodet inte heller ha lagts på tyget i efterhand.

Undersökt blodets nanopartiklar

Forskarna har med ny teknik kunnat studera de så kallade nanopartiklarna i blodfynden. Där har man uppmätt höga kreatinin- och ferritinnivåer.

– Nanopartiklarna pekar därför på en våldsam död för den man som svets i duken, säger professor Fanti, enligt CNA.

Forskarnas nya rön har publicerats i den amerikanska referensgranskade forksningstidskriften Journal PlosOne.

“Svepeduken hänger ihop med Jesu kärlek”

Den katolska kyrkan har aldrig uttalat sig om svepedukens äkthet. Men av många troende världen över vördas den som en relik nära förknippad med Frälsarens lidande.

2015 bad påve Franciskus vid svepduken i Turin. I samband med det predikade han även för de troende.

– Svepduken riktar oss mot Jesu ansikte och kropp som lidit martyrdöden. Samtidigt drar den oss även mot ansiktet på varje lidande eller orättfärdigt förföljd person. Den drar oss i samma riktning som Jesu kärleks gåva, sa den helige fadern då.

Powered by Labrador CMS