Nyheter
Forskare: Drygt 20 000 karismatiker i nya grupperna
I takt med invandringen har antalet nykarismatiska församlingar ökat i främst storstäderna. Nu ska forskare vid Uppsala universitet titta närmare på vad det är som händer.

Torbjörn Aronson, docent och teol doktor i kyrkohistoria vid Uppsala universitet, leder det tre-åriga forskningsprojekt kring pentekostala migrantförsamlingar i Storstockholm, som inom kort drar igång efter att ha beviljats pengar från Vetenskapsrådet.
Migrationen driver en ökad religiositet till europeiska storstäder, konstaterar han.
– Den pentekostala migrationen är en viktig del av detta och ett nytt fenomen. Den problematiserar bilden av Sverige som ett unikt sekulariserat land, säger Torbjörn Aronson.
– Stockholm, Göteborg och Malmö följer trenden med en stark tillväxt av migrantförsamlingar.
Läs mer:Migrantkyrkor blir snabbt fler
Liknar trosrörelseförsamlingar
Ofta handlar det om nykarismatiska grupper som dras åt trosförsamlingshållet. Många växer fram vid sidan av de svenska trossamfunden, och relaterar inte heller till varandra. Men det finns också församlingar som har kontakter med exempelvis svenska Pingströrelsen och Evangeliska frikyrkan.
Torbjörn Aronson har kartlagt 205 i dag existerande nykarismatiska församlingar och grupper som har växt fram sedan mitten på 1970-talet. Han uppskattar att det rör sig om minst 20 000 personer i dessa.
Andra är försiktigare i sina beräkningar. I den så kallade Frikyrkokartan, som EFK:s Öyvind Tholvsen gör, räknades i slutet av 2015 totalt 169 migrantförsamlingar med drygt 9 000 medlemmar. Men till skillnad från hos Aronson innefattas då inte större migrantgrupper som ingår i etablerade svenska församlingar. Alla är dock överens om att antalet migrantförsamlingar har växt rejält.
Läs mer:Migrantkyrkor stora i Europas storstäder
I Stockholmsområdet finns exempelvis 35 latinamerikanska pingstkrismatiska församlingar. Nigerianska megakyrkan Redeemed Christian Church of God samlar omkring 3 000 personer i 35 församlingar över hela Sverige.
– Pentekostalismen har ett lätt bagage, med en förmåga att spridas över kulturbarriärer och statsgränser, säger Torbjörn Aronson.
Även bland ortodoxa och katolska kyrkor finns rikligt med migrantgrupper.
Läs mer:Det är i invandrarnas kyrkor som det händer
Läs mer:Olika typer av migrantkyrkor