Nyheter

Försökte stoppa nazister i Jönköping med psalmer – nu hörs de av polis

Ett tiotal personer protesterade mot Svenskarnas parti i Jönköping genom att sjunga psalmer. Nu har de hörts av polisen – men själva menar de att polisen borde fokusera på andra saker.

Motdemonstranterna har satt sig ner för att försöka stoppa Svenskarnas partis demonstrationståg i Jönköping 1 maj.
 Motdemonstranterna har satt sig ner för att försöka stoppa Svenskarnas partis demonstrationståg i Jönköping 1 maj.
Publisert Sist oppdatert

– Jag är ganska upprörd över att polisen lägger ner resurser på det här när det sker så många andra brott hela tiden, säger Elias Ytterbrink till Dagen.

En grupp på tio

Tillsammans med ett tiotal andra personer ur aktionsgruppen ”Psalmsång mot nazism” satte sig Elias Ytterbrink den 1 maj i korsningen Barnarpsgatan/Brunnsgatan och sjöng psalmer för att störa Svenskarnas partis marsch genom centrala Jönköping.

Aktivisterna hann bland att sjunga ”Tryggare kan ingen vara” och ”Jesus älskar alla barnen” innan de greps och fördes bort av polisen.

Elias Ytterbrink, som bor i Göteborg, hördes under måndagen av polisen. Då fick han också veta att han är skäligen misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Intresserade av tidsförlopp

– Poliserna var framför allt intresserade av händelseförloppet. Hur många var vi och hade polisen i Jönköping förvarnat oss om vilka konsekvenser vårt agerande skulle kunna få? Det var ganska tydligt att polisen i Göteborg inte visste så mycket eftersom de byggde mycket av sina frågor på ett felaktigt vittnesmål från befälet på plats, säger Elias Ytterbrink.

– Det står till exempel att vi var 30–40 personer som satt på gatan och sjöng trots att vi var 9–10. De andra tillhörde inte vår grupp. Vittnesmålet är alltså en direkt lögn – och såna uppgifter är lätta att kontrollera.

Nekar till brott

Flera andra personer ur aktionsgruppen ”Psalmsång mot nazism” har alltså hörts av polisen under de senaste dagarna. Både Elias Ytterbrink och en av de andra initiativtagarna, Isak Thomas Gerson, säger att de har erkänt sina handlingar, men nekar till att ha begått något brott. Enligt Elias Ytterbrink får det gärna bli rättegång.

– Då kommer jag inte att se det som att det är jag som står inför rätta – det blir polisen som får försvara sitt agerande.

Böter eller fängelse

Straffet för ohörsamhet mot ordningsmakten kan bli böter eller fängelse i högst sex månader. Men Isak Thomas Gerson säger till Jönköpings-Posten att det är mer troligt med böter på mellan 5 000 och 8 000 kronor.

Powered by Labrador CMS