Nyheter

Forssmed: Glad för det stora engagemang som finns

Ministern med ansvar för civilsamhället menar att det finns en god dialog kring gängkriminaliteten

Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Socialminister Jakob Forssmed (KD).
Publisert Sist oppdatert

Regeringen vill uppmuntra trossamfunden att skapa goda gemenskaper som kan förhindra att ungdomar hamnar i gängkriminalitet.

– Vi är glada för det stora engagemang som finns, säger Jakob Forssmed.

Jakob Forssmed är socialminister, med ansvar för frågor om både civilsamhället och trossamfunden. Han berättar för Dagen att han och justitieminister Gunnar Strömmer (M) träffat en lång rad civilsamhällesorganisationer och kyrkor vill finnas med i arbetet mot gängkriminalitet.

– Det som kännetecknar civilsamhället och kyrkorna är att när det dyker upp utmaningar och problem på olika sätt, så finns en beredvillighet att göra insatser, att skapa gemenskaper och nätverka, vilket jag tycker är oerhört positivt, säger han.

Jakob Forssmed nämner särskilt ett möte där LP-verksamheten berättade om sin satsning på avhopparverksamhet på kristen grund, något som Dagen skrivit om.

Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed (KD) träffas på plats inne på ärkebiskopsgården i Uppsala.
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed (KD) vid ett möte tidigare i år. Forssmed ansvarar även för kontakten med trossamfunden.

– Det är ett exempel på hur kyrkorna använder sig av en upparbetad struktur, med gemenskaper på en lång rad platser i Sverige, och hur man kan ta sig an nya samhällsproblem, säger ministern.

Efterfrågade mer samverkan

Nyligen efterfrågade bland annat Sveriges kristna råd tydligare samverkan med regering och myndigheter för insatser inom civilsamhället som motverkar gängkriminalitet.

”I den trygghetskris som skakar hela vårt samhälle är vi i ett akut behov av genomtänkta satsningar också inom det socialt förebyggande, främjande och rehabiliterande arbetet,” skrev en rad aktörer i Altinget.

Jakob Forssmed håller med om att myndigheter, kommuner och regioner ”generellt kan bli bättre på att samverka med civilsamhället och trossamfunden”. Men snarare än att tala om nya former för samarbetet, lyfter ministern de informationsinsatser som redan pågår.

– Regeringen har uppdragit åt SST att se till så att kunskapen om trossamfunden ökar bland kommuner och andra myndigheter, som ett sätt att öka kontaktytorna mellan myndighetssverige och trossamfunden, säger han, i en hänvisning till Myndigheten för statligt stöd till trossamfund, SST.

Sedan tidigare, påpekar Jakob Forssmed, arbetar dessutom MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, för att ge offentliga aktörer ökad kunskap om hur man kan samverka med civilsamhället.

– Nu har vi dessutom andra upphandlingsregler på plats, som gör att man kan rikta en viss typ av upphandling som rör sociala insatser just till civilsamhällesorganisationer, säger han.

Stöd till barn och unga

Ett område där trossamfunden kan vara särskilt betydelsefulla, menar ministern, är genom sitt stöd till barn och ungdomar.

– Att erbjuda goda gemenskaper på olika sätt, som kan dra människor från destruktiva sammanhang, har varit något av ett adelsmärke för kyrkorna under lång tid, säger han.

– Jag tror mycket på att stötta familjer och föräldrar. Därför satsar regeringen nu 400 miljoner kronor per år i föräldrastöd, så att föräldrar får bättre verktyg för att klara sitt viktiga uppdrag. Vi satsar också på mer av hembesök i utsatta områden.


Powered by Labrador CMS