Nyheter
Förtroendet mellan svenskarna rekordlågt
Fallande social tillit en utmaning för samhället och för kristna
Sverige är känt för att vara ett land där människor litar på varandra. Men den bilden kan komma att ändras. En ny Sifo-undersökning visar en stark nedgång för förtroendet svenskar emellan.
– Min ryggmärgsreflex är att Sverige behöver återevangeliseras, kommenterar pingstledaren Niklas Piensoho.
Den nya Sifo-undersökningen, beställd av pr-byrån Westander, ger svart på vitt när det gäller vad många tidigare anat: att förtroendet i samhället människor emellan är på väg nedåt. Undersökningen visar att tre av fyra svenskar tycker att man i allmänhet kan lita på folk. Siffrorna visar på en statistiskt säkerställd nedgång med sju procentenheter sedan förra året.
– Många debattörer har länge varnat för fallande social tillit på grund av faktorer som ökat utanförskap och politisk polarisering. Tilliten mellan människor är Sveriges guld och en nyckel till ett välfungerande samhälle, säger Westanders vd Patrik Westander i en kommentar till undersökningen.
Enligt det globala forskningsprojektet World Values Survey har Sverige länge varit präglat av den stora tilliten människor emellan. Svenskar har faktiskt högst tillit i världen till personer vi inte tidigare mött. Men den bilden håller nu på att ändras.
Låg tillit i vissa kretsar
Det är framför allt inom vissa delar av befolkningen som tilliten håller på att försvagas, visar undersökningen. När man tittade på politisk tillhörighet i förhållande till tillit, visade det sig att tilliten är fortsatt stark i de flesta politiska läger, med ett undantag: sympatisörer till Sverigedemokraterna. Där har tilliten sjunkit med 15 procent på ett år. I dag är det bara varannan SD-väljare som tycker att man i allmänhet kan lita på andra.
Pingstpastorn Niklas Piensoho säger om undersökningen att den visar på en stor brist som håller på att växa fram i samhället.

– Möjligen kan det vara så att den kristna kultur som hela svenskheten är så sammanvuxen med historiskt nu långsamt håller på att släppa sitt grepp – och därmed också den tilltro som har Gud som grund, säger han. Och att det vi ser nu kan vara ett resultat av detta. Det kan vara en fråga att ställa sig.
– Och i så fall är det evangelisation som måste vara svaret på den utmaning som bristande tillit ger oss kristna. En återevangelisering. Det är min ryggmärgsreflex.
Niklas Piensoho pekar på att hela evangeliet handlar om tillit och försoning.
– Hela den kristna försoningstanken bygger på att inte löna ont med ont. Att förlåta och att ha fördrag. Paulus säger att vi blir hånade, men vi svarar med välsignelser.
“Oroande”
Niklas Holmefur, som är rektor för akademi för ledarskap och teologi i Örebro (ALT), säger i en kommentar till den nya undersökningen att man bör ställa sig frågan om det är en tillfällig avvikelse eller om vi ser ett trendbrott.
– I forskning ser man att tillit är något som byggs i ett fritt demokratiskt samhälle där man kan möta människor ur olika grupper. Det handlar också om att kunna organisera sig, att skapa sammanslutningar – och där kommer kyrkan in.
– Nu under pandemin har detta satts på vänt. Samtidigt har de sociala medierna varit i full gång. Men detta är inte samma sak som att mötas fysiskt.
Sverige har historiskt haft höga siffror för tillit mellan människor, men om det nu sker ett trendbrott är det viktigt att vara uppmärksam på det, menar han.
– Om det är så att tilliten minskar, samtidigt som tonläget i debatten är ganska högt och vi närmar oss en valrörelse så är det ingen bra kombination, säger han.
Kyrkans och kristenhetens utmaning är att inte bli ett “särintresse”, betonar Niklas Holmefur.
– Vi måste vara med och bygga öppenhet och tillit, vi ska lyssna till varandra.

Läge att vårda kontakter
Ibland görs sociala medier till en “bov” i sammanhanget, men det gäller här snarare att skapa en balans mellan fysiska möten och möten på sociala medier, menar han. I det samhälle där vi lever nu är mobiliteten mycket större än tidigare: vi har inte samma jobb livet ut, vi bor inte på den plats där vi föddes. Detta innebär att enhetssamhället sedan länge är uppbrutet.
– Detta behöver i sig inte innebära att den sociala tilliten slås sönder, men den kommer kanske inte som tidigare automatiskt, den behöver vårdas.
Nu när advent snart kommer är det läge att vårda mellanmänskliga kontakter och tillitsskapande evenemang lite extra, säger han.
– Jag tror det finns ett enormt sug efter att träffas, allt ifrån att ses ute på stan och fika till att gå på musikevenemang och gudstjänster. Man ska inte ge upp för mycket inför att pandemin har raserat en del när det gäller gemenskap. Det finns en längtan nu att återta förlorad mark, och här kan kyrkorna bidra.