Nyheter

Fortsatt kris i second hand-branschen

Den kristna hjälporganisationen Hjärtat till hjärta går ut med räddningsaktion. "Vi har fyra veckor kvar", säger Mikael Joumé.

###
Publisert Sist oppdatert

Volontärkollaps och vikande försäljning. Så är läget för second hand-affärerna i coronakrisens Sverige. Nu varnar den kristna hjälporganisationen Hjärta till hjärta, med fyra butiker i Östergötland, att de står på ruinens brant.

– Med de kostnader vi har säger vår prognos att om fyra veckor är det slut, säger Mikael Joumé, direktor på Hjärta till hjärta, till Dagen.

Butiker har stängt

Han berättar att butiken i Kisa redan stängt, nästa vecka sker samma sak i Mjölby.

– Vi befinner oss i absolut kris, vi har halverat vår försäljning vilket betyder kraftigt minskade intäkter. Vi har inte de marginalerna och ska inte ha det. Det är ett väldigt utsatt läge, säger Mikael Joumé.

Räddningsaktion

Hjärta till hjärta har därför lanserat en räddningsaktion. I sociala medier använder de hashtaggen #räddahjärtat där de vädjar om hjälp för att klara sig ur krisen.

– Stå med oss, skänk en gåva så att vi kan överleva och fira 30 årsjubileum nästa år. Vi fyller en viktig funktion, både i Sverige och omvärlden, säger Mikael Joumé.

Som ansvarig för en kristen verksamhet vädjar han också till förbön i den pressade situationen.

Allvarligt för Ge till livet

Inte riktigt lika allvarsmättade tongångar kommer från Ge för livet som är Evangeliska frikyrkans second hand-rörelse.

– Men det är ansträngt, konstaterar Patrik Fållsten, tf verksamhetschef.

Han berättar att många volontärer uteblir då de tillhör en riskgrupp. Dessutom har kundunderlaget halverats, så verksamheten går på knäna.

Men den hotas inte?

– Nej, vi är inte så stora och vårt maskineri är inte så tungt ekonomiskt.

Hyran halverad

Det positiva som Patrik Fållsten vill lyfta fram är att för att klara av denna kris har de fått hyresrabatt, Malteskogs fastigheter har sett till att butiken i Finspång enbart behöver betala halva hyran.

– Det betyder jättemycket och vi är mycket tacksamma för det, säger Patrik Fållsten.

Nu hoppas han att fler hyresvärdar följer efter för att på så sätt hålla liv i second hand-butikerna mitt i krisen.

Volontärkollaps på Erikshjälpen

Erikshjälpens generaldirektör Daniel Grahn har redan tidigare gått ut och berättat om volontärkollapsen och den kris som följt i dess spår.

Klarar ni krisen?

– Om inte läget förvärras så kommer vi att klara krisen på de flesta platser. Kanske inte alla, säger han till Dagen.

– Vår stora oro är om myndigheter stänger ner butiker och allmänna platser. Då blir det mycket svårare.

Daniel Grahn menar att butikscheferna just nu gör stordåd, då de ska hitta nya volontärer och omgruppera alla som jobbar.

– Det finns en enorm drivkraft just nu och jag hoppas bara att vår medarbetare ska orka. Vi har sagt att alla i riskgruppen och 70 plus ska vara hemma, men vi märker en viss frustration hos volontärer som gärna vill jobba igen.

Dagliga krissamtal

– Vi sitter i dagliga krissamtal för att ge bra information till butiker, volontärer och kunder. Vi jobbar också med information till våra internationella medarbetare för att minska den negativa effekten hos de barn och ungdomar vi hjälper.

Du efterfrågade tidigare yngre volontärer, har de kommit?

– Vi får in många nya volontärer. Ungdomar från skolor, permitterade förvärvsarbetare, vänners vänner, men vi behöver fler och alla som inte är i riskgrupper är välkomna till våra butiker.

Powered by Labrador CMS