Nyheter
Fortsatt kritik från Diakonia trots ökat bistånd
Eftersom våra samlade inkomster ökar höjs biståndet och enskilda organisationer får mer pengar. Men Diakonia är fortsatt kritisk till de stora avräkningarna för flyktingkostnader.

Biståndsramen ökar från 43 till 46 miljarder kronor, till största delen på grund av att bruttonationalinkomsten (BNI) ökar.
Biståndet till enskilda organisationer skrivs upp med cirka 50 miljoner kronor för 2017, och de fick 100 miljoner mer i höständringsbudgeten för 2016. Höjningen välkomnas av Magnus Walan, policyrådgivare på kristna biståndsorganisationen Diakonia:
– Och det är positivt att vi fortfarande har en bred riksdagsmajoritet som ser behovet av bistånd och att vi har en bra kvalitet på biståndet, som vi kan göra rätt mycket för.
– Men vi fortsätter att kritisera att det görs avräkningar från biståndet för flyktingkostnader.
Avräkningarna blir 18 procent för 2017, enligt honom.
– Det är visserligen inte de 30 procent som det talades om förra året, men det är en ökning jämfört med höständringsbudgeten. Avräkningarna ökar från fem till åtta miljarder, påpekar han.
– Hela den biten beror på avtalet med Turkiet, vilket i praktiken innebär att människor i nöd nekas rätten till asyl. Där har vi ett grundläggande problem, menar Magnus Walan.
Diakonia hävdar dessutom att den här typen av utgifter inte borde kallas bistånd eftersom de inte är underställda biståndets mål och inte utvärderas utifrån de mål riksdagen ställt upp. Magnus Walan underkänner det regelverk som ligger bakom metoden att räkna av flyktingkostnader från biståndet.
– Det har vi sagt oavsett regering, påpekar han.
Magnus Walan tycker sig kunna utläsa ett ökat intresse för att biståndet ska vara effektivt, mer styrt av lokala behov och mer inriktat på förebyggande insatser. Tanken är till exempel att bidrag till demokratiarbete och arbete för mänskliga rättigheter kan motverka att konflikter uppkommer. Men han är tveksam till om regeringen lever upp till detta. De stora pengarna går fortfarande till humanitära insatser.
Den ökning av budgeten som regeringen föreslår inför 2017 betyder att den nu blir 0,99 procent av BNI. Regeringen anger också som ambition att biståndet ska ökas till en procent av BNI under mandatperioden.