Nyheter
Frälsningsarmén på Järvaveckan: Vi kunde sätta agendan
Samtal om både andlighet och socialt arbete när Frälsningsarmén visade upp sig under politikerveckan

Hundratals samtal, ett välbesökt seminarium – och en rejäl trötthet. Frälsningsarméns verksamhetsutvecklare Per-Johan Fernström summerar två intensiva dagar på Järvaveckan, som avslutas på lördag.
– Det är lite konstigt att inte fler frikyrkor var där. Det är ett fantastiskt tillfälle till outreach, säger han.
Frälsningsarmén har funnits med på Järvaveckan tidigare, men då i första hand genom att presentera sitt sociala arbete tillsammans med Länsstyrelsen och Stockholms stad. I år var samfundet med som utställare i egen rätt, och arrangerade dessutom ett seminarium om gängkriminalitet.
– Vi tog mer plats och kunde sätta agendan på ett annat sätt. Det blev andra samtal när vi kunde vara där som Frälsningsarmén fullt ut, säger Per-Johan Fernström till Dagen.

Den enda andra kristna utställaren på plats var Svenska kyrkan i Stockholms stift, som bjöd in till ”det interreligiösa tältet” tillsammans med Interreligiösa Rådet i Stockholm, Fryshuset och tre studieförbund.
– Det är lite konstigt att inte fler frikyrkor var där. Det är ett fantastiskt tillfälle till outreach, och till att berätta om sitt arbete, säger Per-Johan Fernström.
Socialarbetare som ger ”något mer”
Många av samtalen vid tältet handlade om varför Frälsningsarmén fanns på plats under veckan.
– Om vi hade varit i USA hade det inte varit konstigt alls, men i Sverige blir det en balansgång. Vi är socialarbetare, men levererar samtidigt något mer.
Ett ”något mer” som utgörs av hoppet, inte bara om ett liv utan våld, brottslighet och droger, utan också om frälsning, menar han.
– En tredjedel av de unga männen i dag saknar existentiell mening. Där vill vi hjälpa till att fylla på och påverka, till exempel med en verksamhet som Hope Stockholm.
Frälsningsarmén bedriver i dag ett socialt arbete bland ungdomar i Husby och Rinkeby, som av polisen klassas som utsatta områden. Här finns glädje och stolthet, men också en stor otrygghet, säger Per-Johan Fernström.
– Rädslan hos ungdomarna blir tydlig när man pratas vid. Är man från en stadsdel åker man inte till den andra, även om det bara är några kilometer mellan dem. Man vågar inte röra sig fritt, säger han.
– Här är det 10-12-åringarna som vill ha mer ordningsvakter och poliser.
Politiska tongångar som oroar
Men när de politiska ropen skallar om hårdare och längre straff, stämmer inte Frälsningsarmén in.

– Vårt seminarium om att förebygga gängkriminalitet visade att polisen, de politiska partierna och vi är hyggligt överens om mycket av det som behöver göras, säger Per-Johan Fernström.
– Men jag känner en oro över den tydlighet som regeringen förde fram om sin vilja att sänka straffåldern till tolv år. Som någon sa: varje krona som satsas på repression måste matchas av en krona på skola och förebyggande arbete.
I ett läge där många unga män i Stockholmsområdet döms till fängelse för gängrelaterad brottslighet, måste samfunden tänkta framåt, menar han.
– Gör vi inte det så kommer det som händer i dag bara vara en västanfläkt av hur det blir när de här killarna kommer ut och sugs upp av gängen igen, säger Per-Johan Fernström.
– Jag tror att vi måste sätta oss ner inom Frälsningsarmén, Pingst och andra, och se hur vi kan nå in ännu mer på anstalterna än vi gör i dag.
