Nyheter

Frälsningsarmén: ”Vi har nolltolerans mot övergrepp”

En man i församlingen utsatte flickan för sexuella övergrepp i kyrkans lokaler

Publisert Sist oppdatert

En man, aktiv i Frälsningsarmén i södra Sverige, utsatte en tioårig flicka i församlingen för sexuella övergrepp. I tingsrätten dömdes han till fängelse för våldtäkt mot barn. Men nu har hovrätten friat honom – något som har väckt bestörtning hos många.

En som reagerar negativt är juristen Ruth Nordström, tillika grundare av Skandinaviska människorättsadvokaterna.

– Jag anser att domen är helt felaktig och att det flickan beskriver med egna ord är att hon utsatts för en våldtäkt och att gärningspersonen borde dömts för våldtäkt mot barn. Jag anser att flickan är sviken av rättsväsendet och jag räknar med riksåklagaren och flickans målsägandebiträde överklagar och att HD meddelar prövningstillstånd, säger hon till Dagen.

Det var i samband med en utomhusgudstjänst sommaren 2021 som mannen frågade om den då tioåriga flickan kunde följa med honom in. Han förklarade att han behövde praktisk hjälp och övergreppen ska enligt åtalet därefter ha begåtts i två olika rum.

När tingsrätten meddelade sin dom i september i fjol slogs det fast att flickan ”befann sig i en miljö där hon hade rätt att känna sig trygg och med vuxen man; en person som ingick i hennes kyrkoförsamling, dvs någon som hon borde kunna känna sig trygg och säker med”.

Domstolen beskrev vidare att dessa omständigheter innebar en större kränkning av flickan.

Tidigare anställd

Mannen, som tidigare är ostraffad, dömdes mot sitt nekande till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn. Senare överklagande han dock domen och det är hovrättens dom som nu har rört upp känslor.

För trots att hovrätten, i likhet med tingsrätten, bedömer att mannen de facto begick sexuella övergrepp i kyrkans lokaler så menar domstolen att hans agerande inte är att likställa med våldtäkt.

Den nu friade mannen har varit aktiv i Frälsningsarmén under cirka tio års tid. Under några år arbetade han som vaktmästare i en kår och efter att anställningen upphörde fortsatte han att närvara som besökare vid möten och gudstjänster.

”Vi måste fortsätta kampen”

Frälsningsarmén avböjer att kommentera det enskilda fallet, men hänvisar i ett mejl till Dagen till den handledning för arbete med barn och unga, ”I trygga händer (ITH)”, som samfundet har tagit fram.

”När sådana här saker dyker upp ser vi behovet av att fortsätta arbeta med I trygga händer såväl på Frälsningsarmén som i samhället i stort. Frälsningsarmén har nolltolerans mot övergrepp och vi är medvetna om att vi måste fortsätta kampen.”

Vidare förklarar de att riktlinjerna som beskrivs i ”I trygga händer” har följts.

”Generellt gäller, enligt ‘I trygga händer (ITH)’, att en person som dömts för någon form av sexuellt övergrepp mot barn får inte vara medlem eller verksam på Frälsningsarmén. Detsamma gäller även vid misstanke om att ett sexuellt övergrepp har inträffat.”

Fakta: I trygga händer

  • Sedan 1999 har Frälsningsarmén arbetat utifrån en etisk vägledning och utbildning, ”I trygga händer”, med syfte att förebygga övergrepp bland barn och unga. I dag har flera kristna samfund samt studieförbund anslutit sig till arbetet.
  • De som genomgår en I trygga händer-utbildning tränas i Barnkonventionens barnsyn utifrån ledorden identifiera, reagera och agera och får riktlinjer och verktyg som tillgodoser barnets behov av delaktighet och särskilda skyddsvärde. (Källa: I trygga händer)
Powered by Labrador CMS