Nyheter
Frälsningsarméns mister ekonomiskt stöd – familjesatsning läggs ner
Föräldrasamtal mister kommunal finansiering. ”Tråkigt när ett fungerande arbete läggs ned”

Hösten 2021 började Frälsningsarmén att på Stockholms stads uppdrag hålla föräldrasamtal i Stockholms nordvästra förorter, som ett led i att förhindra att barn dras in i kriminella gäng. Nu avslutas arbetet, då finanseringen tagit slut.
– Det är tråkigt att man inte tänker långsiktigt. Det har varit en väldigt lyckad insats för barnen, säger Jenny Alm.
Omkring 30 familjer i Hässelby, Vällingby och Järvaområdet har fått hjälp av Frälsningsarméns kurser genom konceptet Connect, som hjälper föräldrar att förstå och kommunicera med sina barn bättre. På köpet har Jenny Alm och hennes kollega Agnieszka Zmyj kunnat fungera som medlare gentemot Socialtjänsten, som det i många fall finns en misstro emot från familjernas sida.

– Det är en sorg att inte kunna vara kvar i det helande som vi kunnat medverka till. I stort sett alla som gått utbildningen har varit oerhört tacksamma, säger Jenny Alm till Dagen.
– Socialtjänsten har ju egna insatser, men vi har en annan ingång, och jag tycker det är värdefullt att kyrkan och civilsamhället finns med.
Det som förenar de familjerna som Jenny Alm träffat är att de varit föremål för orosanmälningar genom Socialtjänsten. Samtalet har varit frivilliga, och mestadels skett i hemmen.
– I vanliga fall är Connect en grupputbildning. Men det detta fall har många föräldrar velat träffas enskilt, säger Jenny Alm.
Barn i riskmiljöer
Fokus har varit på familjer där barnen befinner sig i riskmiljöer. Alltför att hindra att gängen rekryterar barnen, berättar Frälsningsarmén på sin hemsida om projektet.
– Det är svårt när ens barn tappar fotfästet, slutar gå till skolan och hamnar i fel umgänge. Där har vi kunnat stärka föräldrarna att vara den vuxna i relationen och att ta ansvar för familjesituationen, säger Jenny Alm.
– Om vi ska få stopp på kriminaliteten måste vi jobba förebyggande så tidigt det går. När barnet glidit undan för långt, krävs mycket större insatser.
Kurserna i Hässelby och Vällingby hölls från hösten 2021 till mars 2023, genom så kallade sociala utfallskontrakt. Det innebär att Socialtjänsten har beslutat om insatser, som sedan utförts av olika frivilligorganisationer, såsom Frälsningsarmén.
Kontraktet löpte ut i mars
Nr kontraktet löpte ut i mars ansökte Frälsningsarmén om att inleda en ny samverkan med staden. Under tiden bekostade man kurserna själv, genom Familjecentralen i Järva.
I september kom beskedet från Stockholms stad: något nytt avtal blir det inte. Och för några veckor sedan måste Jenny Alm och hennes kollega avsluta kurserna.
– Vi har upplevt att det inte finns utrymme för samverkan med staden i ett läge när flera stadsdelar går samman och mycket är nytt. Alla är positiva till det vi gör, men vi har inte möjligheten att bära kostnaden för arbetet själva, säger Jenny Alm.
– I längden tror jag det vore värt att satsa på sådana här kurser långsiktigt, eftersom det kostar samhället att inte ha ett förebyggande arbete.