Nyheter
Från bondpojke till världsevangelist
Vår tids största evangelist Billy Graham har fått sitt eget minnesmärke i hembyn Charlotte i North Carolina. Billy Graham Library öppnade dörrarna förra veckan och ger besökarna en inblick i bondpojkens liv, från mjölkproduktionen där hemma i sydstatsbyn Charlotte till förkunnelsen av Guds ord i 185 länder världen över.
Billy Graham Library har varit under produktion i flera år och är placerat vid Billy Graham Evangelistic Associations nya huvudkvarter i Charlotte. Det kanske mest slående med det nya minnesmärket över den enkla men högt aktade förkunnaren, är att namnet Billy Graham inte är utskrivet på själva centret. Biblioteket som är ett minnesmärke över hans liv handlar inte om Billy Graham som person utan om hans enkla förkunnelse över 60 år, nämligen korsets budskap.
Biblioteket är en återskapelse av bondgården där evangelisten växte upp, på en plats som då var landsbygd, men som nu är en del av storstaden Charlotte. Barndomshemmet flyttades på 1980-talet några mil söderut till tv-predikanten Jim Bakkers nöjespark, där det stod tills parken gick i konkurs. Ännu en gång blev det ihop packat och flyttat, förhoppningsvis för sista gången, till det nya biblioteket. I hagen bakom huset ligger en bondgård och en stor loge som rymmer allt om Billys liv.
Ingången till logen går via en gigantisk glasdörr som är formad som ett kors. Detta är symboliskt för Grahams förkunnelse; den enda vägen till himlen går via foten av korset. Det finns ingen annan väg till människors frälsning, något filmklippen från Grahams många korståg visar.
I likhet med Jesus budskap om att frälsningen är gratis, tar inte heller Billy Graham betalt av dem som vill besöka centret.
Det vimlar av frivilliganställda som ger av sin tid och guidar folk runt i centret. Turerna startar i ett hörn av ladan som är omgjort till ett mjölkbås. Där står mekaniska kossan ”Bessie”, som pratar med förbipasserande, och är en kopia av den ko som Billy i unga dagar använde som försökspublik för sina predikningar.
Gamla bilder, mjölkbackar-, spannar och en mjölkseparatör, samt en gammal Chevrolette-lastbil med loggan ”Graham Brothers” på ”Park Road” i Charlotte finns där för att skapa en atmosfär som påminner om den som Billy växte upp i.
Därifrån kan besökarna göra en vandring genom Billys liv, från hans första stora korståg i Los Angeles 1949 fram till dagens globala evangelisationsprojekt.
Promenaden börjar med en kort film, där en handfull personer med olika bakgrund berättar om sina liv. En känd fotbollsspelare som hade allt men inte Jesus berättar om tomrummet i sitt hjärta. En kvinna som miste sin mor för tidigt och var tvungen ta hand om sina yngre syskon berättar om en far som slog henne, drack och kom hem med olika kvinnor. Hon växte upp utan att få någon kärlek, önskade bara att dö. Det vill säga innan hon fick höra evangelisten tala och tog emot Jesus.
Gemensamt för alla i filmen är att de ger gripande argument för att det går att ta emot Jesus oavsett bakgrund. Och detta har på många sätt blivit Billy Grahams kännetecken.
När man gått lite längre finns korståget i Los Angeles 1949 återskapat. Det som skulle vara ett tre veckor långt tältmöte blev kvar i över tio månader, tusentals blev frälsta och förkunnelsen uppmärksammades stort i medierna. Därefter fortsatte resan ut i hela USA och 185 andra länder. Över 210 miljoner människor har hört Billy Graham tala och fått ta del av hans inbjudan att ta emot Jesus.
- Det är nu den helige Ande kallar. Det är inte säkert att du lever i morgon, nådens timme är just nu, säger han från talarstolen, förevigat på en gammal svartvit film.
Namnet Billy Graham är nästan lika känt världen över som Coca Cola. I ett rum ligger en bunt brev från människor som hört talas om honom, antingen från ett lokalt korståg, på tv, radio eller i tidningen. Och många av breven är skickade till ”Billy Graham” med adressen ”himmelen” eller ”världen”.
På ett brev står det ”Skicka till Billy Graham. Vet inte adressen, men se till att brevet kommer fram ögonblickligen”. Ett annat har en bild på Graham klippt från en tidning klistrat på kuveret, med adressen Minnesota, USA, där evangelisationsorganisationen hade sitt högkvarter tills de nyligen flyttade till Charlotte.
Ett tredje kuvert adresserat till Graham, och uppenbarligen skrivet under stor stress, säger att brevbäraren kan lämna brevet där uppryckningen äger rum.
Alla dessa brev nådde fram till Graham.
En biskop i Australien skriver i ett färskt brev att nu, 50 år efter Grahams första besök i landet, lever många på minnet från korståget. Under gudstjänsten nyligen bad han de som var närvarande under korståget tidigt på 1950-talet att räcka upp handen, och det var det många som gjorde. Biskopen antyder att flera av dem kanske inte hade varit i kyrkan i dag om inte Graham hållit sitt korståg den gången.
Uställningen fortsätter med att berätta om frun Ruth, som Billy Graham mötte tidigt i livet, och om hur de har arbetat tillsammans. Graham har flera gånger hänvisat till henne som den mest stabila kristna person han känner.
Vi kommer vidare till en kopia av studion där han producerade programmet ”Hour of Decision”, som fortfarande sänds, och information om flera tv-program som han deltagit i genom åren. Billy Graham var den förste evangelisten som i stor utsträckning utnyttjade massmedierna för att nå ut med sitt budskap. Här finns filmklipp från World Wide Pictures, ett filmsällskap som fortfarande gör filmer som är menade att leda människor till frälsning.
Här finns hälsningar från presidenter, kungligheter och andra, med ord om hur Graham inspirerat dem. Samt en check från president Richard Nixon, som under en gudstjänst i maj 1970 lånade fem dollar ur kollektboxen som gick mellan bänkraderna. I följebrevet till checken där Nixon betalar tillbaka ”lånet” skriver Nixon att han ser bidraget som en förnuftig investering.
En nyvald president Ronald Reagan såg till att Graham fick en personlig licensskylt med texten ”Rev G” (”pastor G”) som han kunde använda när han talade under ett privat möte för presidenten och hans närmaste i en kyrka i Washington 1981.
Personerna som i början av vandringen berättade om sina liv utan Jesus och utan hopp för morgondagen, återkommer när vandringen är nästan över. Den livsförvandlande process de gick igenom då de tog emot Jesus är storslagen, och de uppmanar de som inte välkomnat Jesus in i sitt hjärta att göra det.
Många besökare har tårar i ögonen och en klump i halsen när de går in till sista stoppet på vandringen, som är en film med predikningar från flera korståg. Budskapet är lika enkelt som 1949, och väldigt tydligt:
- Oavsett vilken religion du tillhör, hittar du bara frälsning i namnet Jesus, säger han.
Detta står i skarp kontrast till de traditionella protestantiska kyrkosamfunden i USA och Europa som försöker att anpassa sig till andra religioner och trender för att inte stöta sig med någon. Billy Graham är aldrig rädd att förkunna Guds ord som det står i Bibeln. För Graham är det bara en sak som är viktigt, och det är att en människa har tagit emot Jesus.
Framme vid sista anhalten för rundturen finns det därför två alternativ. Vill du ta emot Jesus går du till höger, där kristna själavårdare står redo att hjälpa dig. Är du redan frälst, eller inte intresserad, går du till vänster och är tillbaka vid ingången.
Enda vägen in och ut går via korset - och Billy Graham Library fortsätter arbetet som startades av mannen det är uppkallat efter.