Nyheter
Frankrike lyckas inte hålla religion borta från OS
Den som följt tävlingarna har kunnat skymta både kors, slöjor och bibelord

OS i Paris är fullt av atleter som tackar Gud. Detta i ett land som försöker att hålla religiösa uttryck borta från offentligheten och vars egna idrottare inte får skylta med religiösa symboler.
När 16-åriga Rayssa Leal från Brasilien tog bronsplatsen i skateboard firade hon genom att gestikulera på ett märkligt vis med händerna. Före tävlingarna hade hon nämligen fått veta att i OS måste man vara varsam med religiösa symboler och uttryck, men det skulle inte få stoppa henne, utan det hon gjorde var helt enkelt att på teckenspråk citera bibelordet om att ”Jesus är vägen sanningen och livet”.
🔥🚨BREAKING: Rayssa Leal, a Catholic skater won a Bronze Medal at the Paris World Olympics and she allegedly was told she wasn’t allowed to praise Jesus Christ.
Leal responded by saying 'Jesus is the way, the truth and the life' in sign language to protest.
This is very… pic.twitter.com/j5XJQ83AFD
— Dom Lucre | Breaker of Narratives (@dom_lucre) July 28, 2024
Onödigt försiktigt
Frågan man kan ställa i efterhand är om brasilianskans försiktighet verkligen var så nödvändig. På förhand har det funnits en diskussion om hur pass mycket religion som ska få ta plats i OS, i och med att värdlandet Frankrike håller hårt på sitt sekulära ideal. Man ser religion som något privat som inte ska exponeras, bäst symboliserat med landets förbud av slöja. Franska atleter har därför kravet på sig att inte bära religiösa symboler under OS.
Även Internationella olympiska kommittén har regler som säger att OS inte ska få användas som en plattform att föra fram religiösa eller politiska åsikter.
Korstecken och böner
Men så här i slutet av de olympiska spelen går det bara att konstatera att religiösa uttryck har använts flitigt under mästerskapet, kanske inte av de svenska idrottarna, men desto oftare på annat håll.
Här finns gott om idrottare med kors dinglande runt halsen, det görs korstecken inför och efter ett lopp, och titt som tätt åker fingrarna upp i luften när idrottare tackar Gud. Ibland sker det subtilt, ibland blir det mer uppenbart, som när den serbiske tennisstjärnan kysste korset han bär runt halsen efter att ha vunnit turneringen, för att sedan peka upp mot Gud i tacksamhet.

Vissa idrottare använder OS på ett mer tydligt sätt för att berätta om sin tro, som den sydafrikanska simmerskan Tatjana Smith som tryckt upp en specialdesignad t-shirt med över hundra namn på personer som hjälpt henne längs vägen till en guldmedalj. Listan med personer hon vill tacka börjar med Gud, Jesus och den helige Ande.
South Africa’s gold medalist in swimming at the Paris Olympics, Tatjana Smith, a devout Christian, shows off her shirt displaying the names of those who helped her achieve this accomplishment. The list starts with: “God—Jesus—Holy Spirit”
Info: The South African pic.twitter.com/L4iaCnmwFq
— Sachin Jose (@Sachinettiyil) August 1, 2024
Slöjorna var på
Den religiösa symbol som brukar vara mest känslig är dock den muslimska slöjan, inte minst i Frankrike som sedan länge haft ett förbud mot att bära hijab i vissa sammanhang. Innan OS har det diskuterats en hel del om detta, inte minst när det gällde kvinnliga franska atleter som ville bära detta plagg, men nekades.
Men att förbjuda slöjan under OS visade sig inte vara omöjligt och ett av de mer uppseendeväckande ögonblicken stod det egyptiska laget i beachvolleyboll för. De tävlade i slöja och heltäckande kläder och kontrasterna var slående när de ställdes mot bikiniklädda spanjorskor.

Listan kan göras lång på OS-atleter som ville visa upp sin religiösa hemvist och den som trodde att Frankrike skulle lyckas hålla religiösa uttryck borta från OS fick helt fel.
”Idrottare behöver inte längre hålla tyst om vilken roll religionen spelar för deras relation till sporten”, konstaterar exempelvis The Guardian i en analys om Paris-OS, där tidningens krönikör slår fast att Gud fick guldmedalj.