Nyheter

Fredsbön hölls i slottet på årsdagen av krigsutbrottet

“Kärlek nedkämpar hatet. En dag kommer Gud att segra överallt”

Publisert Sist oppdatert

Det goda kommer till slut att vinna. Budskapet om hopp framfördes på både svenska och ukrainska då Slottskyrkan bjöd in till fredsbön ett år efter att Rysslands attack på Ukraina.

Gudstjänsten slutade med ett kramkalas mellan kungligheter och flyktingar.

Kyrkvärdarna försökte försiktigt lista ut vem som pratade vad, då de tog emot gudstjänstbesökare med texter på både ukrainska och svenska i sin hand. Slottskyrkan, inrymd i kungliga slottet, höll på årsdagen av krigsutbrottet i Ukraina en gudstjänst med bön om fred.

Många av dem som slog sig ned på de knarrande kyrkbänkarna är ukrainska flyktingar. Sätena längst fram i kyrkan var dock reserverade för kungafamiljen, även om kungen själv inte kunde närvara på grund av sjukdom.

Bön och kungligheter

– Min man är kvar i Kiev inom militären, berättade Hanna Kulagina som var på plats i kyrkan med sin syster och sin tioåriga dotter.

Förutom att komma till kyrkan och be och visa sitt stöd för det ukrainska folket fanns det också något annat som lockade visade det sig.

– Hon vill gärna se några kungligheter, säger Hanna och riktar blicken mot sin dotter som svarar med ett stort leende.

Hanna Kulagina tillsammans med sin dotter och syster, på plats i Slottskyrkan under förböndsgudstjänsten på ettårsdagen efter Rysslands invasionsförsök.
Hanna Kulagina tillsammans med sin dotter och syster, på plats i Slottskyrkan under förböndsgudstjänsten på ettårsdagen efter Rysslands invasionsförsök.

Själva gudstjänsten inleddes också av prinsessan Sofia.

– I dag samlas vi för gemenskap och för att bygga hopp och en önskan om fred, löd hennes inledningsord.

En motståndsrörelse

Med ett lite mer andligt språkbruk tog sedan hovpredikant Michael Bjerkhagen över.

– I Guds hand får vi lämna vår oro och vrede. Bönen hjälper oss att lyfta tankarna och rikta blicken mot Jesus.

Michael Bjerkhagen beskrev bönen som en motståndsrörelse och en kraft till att förändra världen. Han var också tydlig med att när vi ser ondska i världen går det inte att vara neutral, att Jesus inte är neutral inför det krig som pågår i Ukraina. Budskapet var ett hoppets budskap.

– Kärlek nedkämpar hatet. En dag kommer Gud att segra överallt, var Michael Bjerkhagens budskap.

Samma hoppfulla budskap framförde den ukrainsk-ortodoxe prästen Mykola Krygin i sin predikan som också lyfte fram att Gud finns närvarande även i denna mörka stund.

Kvinnan framför mig låter tårarna rinna medan hon filmar. pic.twitter.com/gXjQnpB6Uj

— Jacob Zetterman (@ZettermanJacob) February 24, 2023

Luthersk-ortodoxt

Själva gudstjänsten var en blandning av svenska och ukrainska, inte bara språkligt utan det var också två helt olika kyrkotraditioner som vackert fick samsas bredvid varandra i vad som får beskrivas som en luthersk-ortodox förbönsgudstjänst.

Den känslofyllda musiken, varav flera ukrainska folksånger, lockade fram en och annan tår bland gudstjänstbesökarna som gång på gång svarade med att göra korstecken då ”deras” präst ledde bönerna.

– Låt oss hålla fast vid hoppet och be för fred i Ukraina, avslutade Michael Bjerkhagen.

Kramkalas

Sedan började gudstjänstbesökarna spontant röra sig framåt i kyrkan, hela vägen till kungafamiljen som verkade bli lite tagna på sängen. Men såväl prinsessan Silvia, kronprinsessan Victoria samt Carl-Philip och Sofia fann sig snabbt i situationen. Det blev ett rejält kram- och selfiekalas längst framme i kyrkan, innan kungligheterna tackade för sig medan övriga höll sig kvar i kyrkan ett bra tag till.

Kronprinsessan Victoria och en ukrainsk flykting tillsammans i Slottskyrkan, på fredsbönen ett år efter Rysslands invasionsförsök
Kronprinsessan Victoria och en ukrainsk flykting tillsammans i Slottskyrkan, på fredsbönen ett år efter Rysslands invasionsförsök.

Fakta: Kriget i Ukraina

  • Den 24 februari markerade årsdagen av Rysslands anfallskrig på Ukraina.
  • Det markerades med en förbönsgudstjänst i Slottskyrkan, med kungafamiljen på plats.
  • Från regeringen var det migrations- och handelsminister Johan Forssell (M) som närvarade, en minister som lovat att Sverige ska vara med vid återuppbyggandet av Ukraina.
Powered by Labrador CMS