Nyheter

Fristad för mammor och barn

Lindesberg. Sedan ett drygt år till­baka har House of Gloria hållit sina dörrar öppna för mammor med barn som vill söka skydd. På kristen grund och med bara två anställda har den unika verksamheten ständigt fullt hus.

Verksamheten på House of Gloria genomsyras av kristna värderingar och bön.
Verksamheten på House of Gloria genomsyras av kristna värderingar och bön.
Publisert Sist oppdatert

Ackompanjerad av bruset från Sverkestaån och omgiven av Lindesbergs skogar ligger House of Gloria – en plats där utsatta kvinnor kan få tillfälligt boende tillsammans med sina barn.

Oktobereftermiddagen är grådisig efter regn och de rödgula höstfärgerna framträder än tydligare. Kåfalla herrgård ligger på andra sidan ån i all sin prakt och över hela omgivningen vilar ett fridfullt lugn. Det är också så Linda Fintling, sjuksköterska i botten och en av två anställda, beskriver visionen för platsen.

– Tanken är att detta ska vara en viloplats, en plats för läkedom. En Herrens plats där han får läka och utrusta. Det är samma vision som gäller för hela Kåfalla herrgård, berättar hon när vi går omkring i den tre våningar höga villan.

För de som fallit mellan stolarna

Linda Fintling berättar att det är unikt med ett skyddat boende där mammor och barn som fallit mellan stolarna och inte kan få hjälp någon annanstans, är välkomna. Personalen bor i husen intill för ökad trygghet och boendet vilar på kristen grund. Flera faktorer gör att House of Gloria sticker ut bland gelikar.

– Vi är tydliga med att förmedla att detta är kristet, alla gäster ska veta att vi som jobbar här är kristna och att det finns möjlighet att delta i andakter och bön om man vill, säger Linda Fintling.

– Det är också ett arbetsredskap för oss, att kunna vända oss till Gud.

Läser Bibeln med de boende

I ett av de mysigt inredda rummen som vi diskret kikar in i sitter volontären Delila Nilsson och läser Bibeln tillsammans med en av de boende och hennes dotter som precis kommit hem från skolan. På en annan våning lagas det lunch och när vi kommer upp för att ta en bild på köket är den unga kvinnan mån om att plocka i ordning grytorna innan, så att det inte ska se så stökigt ut.

Rum för akuta fall

Ungefär hälften av kvinnorna som kommer till House of Gloria har fått placering av kommunen, den andra halvan kommer från ideella organisationer, som Caritas och Talita, som båda vilar på kristen grund. Endast från kommunen får verksamheten full ekonomisk ersättning för platsen.

När det är fullt på boendet, vilket det är för tillfället, bor det fyra mammor med barn där. Men det finns också ett tomt rum för akuta fall.

”Det låg mitt inne i skogen!”

Dagen får en pratstund med en av kvinnorna. Hon sitter med sin tre månader lilla son som föddes strax innan de kom hit. Den unga kvinnan, som ursprungligen kommer från ett afrikanskt land, berättar att hon blev lite chockad när hon först kom hit.

– Det låg mitt inne i skogen och det var knappt några människor här, säger kvinnan, som till stor del bott i Stockholm och Malmö sedan hon kom till Sverige.

– Det kändes jobbigt och annorlunda och jag tänkte att jag inte skulle kunna bo här. Men nu vill jag säga tack till alla vänner här som tagit hand om mig och min son. Allt vi behöver ger de oss. Jag är glad att få vara här.

Stort stöd av varandra

Trafficking, våld i nära relationer, utkastad från hemmet – anledningarna till att man kommit till House of Gloria må vara många och mörka, ändå hör jag ofta skratt under mitt besök. Linda Fintling menar att gemenskapen kvinnorna emellan oftast är god och hjärtlig.

– De har ett jättestort stöd av varandra. Många har gått igenom liknande saker och de kan därför förstå varandra.

– Men de flesta här är också i händerna på någon annan, en förövare eller en juridisk process som de inte alltid kan påverka. Den kontrollförlusten kan ta sig uttryck i utbrott och vi i personalen kan få höra att vi inte gör någonting, att vi inte bryr oss. Men man känner med varje kvinna som kommer hit och vill att de ska må så bra som bara är möjligt, säger Linda Fintling.

Powered by Labrador CMS