Nyheter
Gängvåldet oroar kyrkor i förorterna: ”Vi kan inte lösa det själva”
Erfarenhetsutbyte mellan samfund för att bidra till ökad trygghet

Gängvåldet oroar kyrkorna. “Sluta skjut” i Malmö, scoutverksamhet för barn i Göteborg samt arbete mot kvinnoförtryck och bland avhoppare från gängen i Jönköping är exempel där olika kyrkor redan är inblandade. Nu samlar Sveriges kristna råd kyrkorna till erfarenhetsutbyte och metodutveckling.
Ett drygt 100-tal personer från olika håll i kristenheten deltog när Sveriges kristna råd i veckan inbjöd till ett samtal om “Gängvåldet och kyrkorna”. Kyrkor som är aktiva i utsatta områden i landet deltog för att berätta om hur de arbetar – och för att inspirera varandra. Även myndigheten Brottsförebyggandet rådet fanns med.
Henrik Rosén, teologisk handläggare och med i arbetsgruppen för fred inom Sveriges kristna råd, förklarar att kyrkorna har följt utvecklingen i medierna och blivit bekymrade över gängvåld, skjutningar och kriminalitet.
– Det här oroar och utmanar hela samhället, och är också en utmaning för våra kyrkor i utsatta och försummade områden, säger han.
Flera medverkande betonade att det handlar om att se människan bakom ytan och om att bygga relationer.
Trots kyrkornas befintliga arbete har ju våldet och gängkriminaliteten inte på något sätt stoppats. Gör kyrkorna verkligen nog – och kan ni rå på detta?
– Det görs väldigt mycket, men visst är det så att våldet fortsätter. Kyrkorna kan inte lösa det här problemet själva. Men vi tror att vi kan finnas med på ett konstruktivt sätt och göra det vi är bäst på. Det finns en stor potential bland kyrkorna att göra mer. Därför vill vi lyfta fram de goda exemplen, säger Henrik Rosén till Dagen.

Kyrkor jobbar i förorterna
Här några av de projekt som presenterades när kyrkorna möttes till seminarium:
- “Sluta skjut” i Malmö. Ett brottsförebyggande projekt där polisen, kriminalvården och Malmö stad, tillsammans med bland andra Svenska kyrkan och muslimska församlingar i civilsamhället, arbetar för att nyckelpersoner i gängen ska bryta våldsspiralen. Kyrkorna får här vara “the good guys” som står för hopp och stöd medan polisen i sammanhanget mer får rollen av “the bad guys” som står för sanktioner om våldet inte bryts.
- Scoutverksamhet i Rosa huset i förorten Lövgärdet, Göteborg. Den lokala Equmeniakyrkan har träffat cirka 200 barn i arbetet. Kyrkan har goda kontakter med stadsdelen.
- Communityskolan i Tynnered. Startades nyligen av Räddningsmissionen i Göteborg med ambitionen att samverka med bland annat kyrkor, moskéer, studieförbund och Göteborgssymfonikerna för att göra skolan till en viktig “hubb” i stadsdelen.

Fokus på unga tjejer
- Underground i Råslätt i Jönköping. Verksamheten syftar till att hjälpa ungdomar att via utbildning och praktik komma in i arbetslivet och kunna ta körkort. Huvudman är Råslätts församlingsgemenskap, ansluten till Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen. Mycket fokus läggs också på unga tjejer för att nå in i familjer och till deras bröder, för att på så sätt undvika att de hamnar i kriminalitet. Liksom kontakter med avhoppare inom gängen.
- I Hallunda-Norsborg i Botkyrka kommun i Stockholmsregionen har 82 procent av invånarna utländsk bakgrund. Equmeniakyrkan i förorten samlar flera språkgrupper och jobbar nu med ett projekt för att starta scoutverksamhet och ledarutveckling bland unga.
- I Fisksätra i Stockholm jobbar Svenska kyrkan inom projektet “Guds hus” med socialt och diakonalt arbete bland invånarna för att stötta sysselsättning, hjälpa barn med särskilda behov, möta människor i beroendeproblematik och hjälpa till i föräldraskap.
– Bristen på integration är inte det stora problemet i det här området, utan bristen på rättvisa, säger Peter Magnusson, ansvarig för Underground.

Framöver hoppas Sveriges kristna råd att ännu fler ska vilja bygga nätverk i kristenheten mot gängvåldet. Inte minst de katolska och ortodoxa kyrkorna.