Nyheter

”Går inte emot påven” att välsigna samkönade par

Beslutet att införa en välsignelseakt för samkönade ses inte som ett hot mot Rom, menar belgisk katolsk biskop

I belgiska Flandern kan samkönade par få sin relation välsignad av katolska kyrkan.
Publisert Sist oppdatert

De flamländska biskopar som välsignar samkönade par har påve Franciskus tysta medgivande. Det säger biskopen av Antwerpen, Johan Bonny till Katolska kyrkans nyhetsportal i Tyskland.

– Jag vet att jag och vi inte går emot påven. Det är mycket viktigt för mig och för de andra biskoparna i Flandern.

Dagen skrev i höstas om att de katolska biskoparna i Flandern i norra Belgien infört en välsignelseakt för samkönade par. Nu säger biskop Johan Bonny, vice ordförande i den belgiska biskopskonferensen, att biskoparna har Vatikanens tysta medgivande.

– Ingen av oss vill vara olydig mot påven. Det är det sista jag vill, säger Johan Bonny till nyhetsportalen katholisch.de.

– Därför har jag också haft två samtal med påven [om detta]. Det var personliga samtal, och jag kommer inte att säga offentligt vad [påven] sagt och hur han uttryckt sig. Men jag vet att jag och vi inte går emot påven. Det är mycket viktigt för mig och för de andra biskoparna i Flandern.

Motsättning Vatikanen-Tyskland

I Tyskland har en majoritet av de katolska biskoparna ställt sig bakom ett förslag om att välsigna samkönade par, vilket Dagen skrev om i mars. I detta fall har beslutet, som skett inom ramen för den så kallade synodala vägen i Tyskland, lett till skarpa protester från Vatikanen.

Att ingen liknande markering gjorts gentemot biskoparna i Belgien förklarar Johan Bonny med att biskoparna är endast åtta, att de är överens, och att de inte ses som något hot i Vatikanen.

– Vi talar med en röst. Det finns ingen splittring [ …] i denna fråga. Påven frågade oss om det i Rom, om vi alla var överens. Då sa vi ja.

– Vi är en liten biskopskonferens, och är eniga i de stora frågorna. Man kan också säga: vi är inte ett stort hot mot Rom.

Johan Bonny menar att den latinska respektive germanska mentaliteten spelar en viss roll för hur katolska ledare ser på sådant som välsignelse av samkönade par.

– I Roms säger man till exempel: Ni kan göra det, men ni ska inte säga [att ni gör det]. Medan det bland oss gäller att det man gör och det man säger i största möjliga utsträckning ska överensstämma. [ …] Att göra det rätta är viktigare för oss än att det ser bra ut.

Fråga för hela kyrkan

Biskop Johan Bonny anses ha varit med om att övertyga flera tyska biskopar om att ställa sig bakom möjligheten att välsigna samkönade par. Själv menar han att frågan om de homosexuellas plats i katolska kyrkan inte går att undvika.

– Något måste ske. Och även i Rom vet man att det inte kan fortsätta som det är nu, säger han till katholisch.de.

– Om vi vill vara en missionerande kyrka som vill föra fram Jesu glada budskap på ett nytt sätt här i väst, borde vi finna en lösning också för frågan om homosexualitet. Så är det – ännu – inte i Afrika eller i Asien. [...] Men här måste man finna en lösning som grundas i humanvetenskaperna och Bibeln, och som också är moralteologisk och pastoral.

Powered by Labrador CMS