Nyheter
Gåvoavdraget lockar få organisationer
I år kan du få tillbaka det du ger till välgörande ändamål. Men hittills har bara tio organisationer ansökt till Skatteverket om att bli mottagare. För mycket administrativt jobb och för låga belopp tycker Cancerfonden som avvaktar.

Från och med i år blir det möjligt att få skattereduktion för det man ger till välgörenhet. Om gåvan är högre än 2 000 kronor och över 200 kronor per gåvotillfälle kan man få tillbaka 25 procent av beloppet. Men det gäller endast när pengarna gått till en organisation som godkänts av Skatteverket. Som Dagen berättat tidigare är det inte helt okomplicerat och hittills har bara tio organisationer skickat in en ansökan. Cancerfonden hör inte till en av dem.
"Ett steg i rätt riktning"
- Vi har försökt vara positiva och ser det här som ett steg i rätt riktning. Men vi hade hoppats att det skulle gå lite längre. Allt som gynnar insamlande är så klart bra för oss. Men det här är inte helt självklart eftersom det bland annat skulle betyda ökat administrativt arbete, säger Lars-Gunnar Ericson, pressekreterare på Cancerfonden.
Där anser man att det är för mycket begärt att organisationen ska lämna kontrolluppgifter och liknande. Enligt Lars-Gunnar Ericson rör det sig dessutom om för låga summor för att det skulle hjälpa Cancerfonden. Något han hoppas ska ändras snart i ett nytt skarpare förslag.
- Men det här beror väldigt mycket på vem man frågar. Vi sysslar med forskningsfinansiering och det kräver lite högre belopp. Det finns säkert organisationer som är mer positiva.
10000 i ansökningsavgift
Vilka organisationer som ansökt om gåvoavdrag är hemligt, och det är först när de godkänts som Skatteverket publicerar dem på sin hemsida. En ansökan tar tio arbetsdagar att pröva.
- Lagen trädde i kraft vid årsskiftet och det är möjligt att ansöka när som helst. Men för att vi ska kunna pröva ansökningarna måste organisationen ha betalat in ansökningsavgiften på 10000 kronor, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
- De krav som ställs är bland annat att man ska lämna kontrolluppgift och kunna redovisa hur pengarna används, och det är nog inte alla organisationer vana vid sedan tidigare. Så därför kan det nog upplevas som en högre tröskel för en del att ansöka, säger Henrik Lund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.