Nyheter

”Generation Z” blandar tarotkort och kristen tro

Ortodoxt troende unga amerikaner ligger i topp när det gäller användandet av tarotkort

Över hälften av unga amerikaner använder sig av tarotkort - och i topp ligger de som samtidigt definierar sig som ortodoxt troende.
Publisert Sist oppdatert

De tror på Gud. Men de tror också på kristaller och tarotkort. Unga födda runt millennieskiftet vill gärna skapa egna trossystem där de blandar religiösa praktiker. Det framkommer i en ny undersökning.

– Det finns ingen egen bestämmanderätt inom ett religiöst trossystem där du får veta vad som är de rätta svaren. Andra spirituella metoder har en mer personlig innebörd, och skapar “aha-upplevelser”, förklarar Jesse Brodka, 22 år gammal och katolik, det faktum att många unga amerikaner gärna blandar traditionell religion och new age-praktiker, till New Catholic Reporter.

16-åriga Zaina Quereshi, som identifierar sig som muslim och “andlig”, skriver på nätet att de unga i “generation Z”, födda runt millenniet, “redan har distanserat sig” från många institutioner.

- De tre abrahamitiska religionerna lämnar inget utrymme för att själva tolka skrifterna, menar hon.

Över hälften använder korten

En färsk undersökning gjord av Springtide Research Institute visar Jesse och Zaina inte är ensamma om sina tankar. Mer än hälften, 51 procent, av de unga mellan 13 och 25 år använder sig av tarotkort eller andra liknande metoder för att spå framtiden. 17 % av dem använder sig av metoderna dagligen, 25 % någon gång i veckan, 27 % en gång i månaden och 31 % mer sällan än så, skriver Religion News Service som rapporterar om opinionsundersökningen.

Att de unga använder sig av tarotkort och/eller kristaller innebär inte, vilket kanske är förvånande, att de förkastar kristen, muslimsk eller judisk tro. Många identifierar sig fortfarande som kristna, muslimer och judar.

De nyandliga praktikerna är mest populära bland ryska och ortodoxa bekännare (78 %), mormoner (69 %) och judar (62 %). De grupper där tarotkort och kristaller är minst populära är ateister och unga som inte vill identifiera sig med någon religion och heller inte säger sig vara ateister. Muslimer kommer med på listan över grupper som använder sig av tarotkort när man ser på dem som använder korten mer sällan än varje vecka. Även här toppar dock de ortodoxa kristna listan.

“Kulturfråga”

Att tarotkort är så populära just bland ortodoxt troende handlar om kultur, säger Jenny Haddad Mosher till NCR. Mosher är engagerad i ett projekt som heter Telos-projektet, initierat av grekisk-ortodoxa kyrkan i USA för att få unga att behålla och utveckla sin kristna tro.

– Olika praktiker för att förutsäga framtiden är ett spritt fenomen inom alla religioner i Grekland, Turkiet och Mellanöstern, säger hon.

– De unga har sett den äldre generationen spå framtiden i kaffesump, och för de unga finns det inget stigmatiserande i att använda andra typer metoder som man tror kan förutsäga framtiden.

Sociala plattformar pekas ut

Andra unga använder sig av horoskop eller kristaller. Abby Miser, en 18-årig kristen, säger att hon har kristaller på nattygsbordet och att de “är som helgon för unga människor”.

Den sociala plattformen Tiktok pekas ut som en plats där informationen om och användandet av tarotkort och kristaller är populärt, och tack vare att information utbyts så lätt sprids fenomenet, menar Zaina Qureshi.

Fakta: Bibeln tar tydligt avstånd från spådom

  • Tarotkort används för att man tror att man genom att lägga kort kan förutsäga framtiden.
  • Bibeln varnar uttryckligen för alla typer av spådom, bland annat i Gamla testamentet: “Ni ska inte syssla med spådom och teckentydning” (3 Mos 19:26).
  • Även inom judendom och islam finns förbud eller avrådan angående spådom och teckentydning.
Powered by Labrador CMS