Nyheter
Glädje över kristen konferens på Gotland
Dagen var på plats på en av de första kristna konferenserna sedan pandemin startade

KLINTEHAMN. I helgen fick äntligen Gotlandskonferensen genomföras igen, efter att den i fjol blev inställd i sista sekund på grund av pandemin. Deltagarna var glada över att återigen få chansen att träffas på ön.
Huvudtalare i år var krogpastorn och evangelisten Marcus Olson. Han berättar om hur hans tro har förändrats efter en personlig kris.
– Natten är inte din fiende. Föreställningen om att solen alltid ska lysa – det är fienden, säger han.
Vid Snäckans camping i Klintehamn på Gotland har kristna från flera olika samfund samlats för att fira gudstjänst under konferensens sista dag. Lekande barn, blommiga klänningar, strukna skjortor och strålande sol omgärdar gudstjänstplatsen. Mattias och Therese Martinson ledde lovsången som inleddes med En vänlig grönskas rika dräkt. Marcus Olson var huvudtalare och höll i predikan i söndagens gudstjänst. Han talade om människans jakt på perfektion och hur vi hanterar kriser som kristna. Temat för konferensen i år var Håll i, håll fast, håll om, håll ut – tankar om hur pandemin har påverkat människors liv och hur vi kan hantera det.
Första stora eventet på länge
Mats Ekström, som är med i planeringsgruppen för konferensen, berättar:
– Det känns fantastiskt att det blev av! Förra året ställdes konferensen in, men i år tänkte vi att vi kör oavsett vad, så får det bli digitalt om det ställs in i sista sekund.
– De som medverkar har varit väldigt peppade eftersom de inte varit på någonting sådant här på väldigt lång tid.
I år kom 160 personer till konferensen vid Klintehamn, som anordnas av bland andra Pingstkyrkan, Equmeniakyrkan och Frälsningsarmén.
– Det är en 100-årig tradition som försvann ett tag, men fick en nytändning för tio år sedan, berättar han.
Alla församlingar är med som arrangörer varje år och alla har olika volontärsuppdrag. Många uttrycker sin glädje över att vara där, de är glada över att lyssna till musik tillsammans, att få höra predikan.
– Vi satsar mycket på barnen. Kommer barnen följer föräldrarna så klart med, säger han.

Gatupastor från Göteborg
Marcus Olson är huvudtalare och gatupastor och evangelist. Under gudstjänsten talar han om öppenhet och att även den kristne syndaren är välkommen in i gemenskapen. Ett tema som uppskattas av många på konferensen. Många kommer fram och berömmer honom medan vi sitter ned och pratar efter gudstjänsten.
– Den största skillnaden med att predika digitalt och fysiskt är responsen från omgivningen och dialogen det skapar, berättar Marcus Olson.
– Jag förbereder mig sällan helt för en predikan utan jag har ett utkast, sedan känner jag av energier i rummet och anpassar mina predikningar efter det. Det går ju inte att göra vid digitala gudstjänster.
Marcus Olsons syn på tro har förändrats nyligen i och med en personlig kris under pandemin. Sedan i våras har han skiftat fokus både i privatlivet och i arbetet som pastor. Han beskriver det som att han hade ett möte med Jesus Kristus själv, som fick honom att fokusera på att bara vara. Han har funderat mycket kring hur kristna tänker om svåra tider i livet, särskilt i dessa tider. Han menar att det inte är en själv eller Gud som ska dömas vid kriser. Skulden är livets.
– När livet går sönder är det livet det är fel på, säger han.
– Människan är fast i tron om att Gud får man gemenskap med efter döden. Jag tror att Guds närvaro är här på jorden, hela tiden, inom oss, berättar han.

Mötet med Jesus förändrade synen på livet
Genom Jesus möts dåtid, framtid och nutid och genom Honom kan jag leva i nuet. Min bön är att alla ska få uppleva hur himlen kommer nära och möter oss.
– Dörren till himlen står öppen, Jesus tog mig dit. Jag tror inte längre på att bara jag ber rätt och gör rätt så blir det lätt, säger Marcus Olson.
Han fortsätter:
– Du behöver inte vara problemfri som människa. Natten är inte din fiende – föreställningen om att solen alltid ska lysa – det är fienden.
– Jag var så fruktansvärt trött och kände att nu orkar jag inte. Jag gick ut i skogen och skrek: Gud, jag vill se att du finns, du måste hjälpa mig. Jag sa: Gud, du är min pappa jag behöver din kram. Jesus, du är min storebror jag behöver din axel. Helige Ande, jag behöver ditt bröst att luta mig mot.
Jag kände hur Jesus lutade sig mot min axel hemma i soffan. Precis som jag bett om tidigare. Hans ögon var varma som solen, men samtidigt klara som stjärnor. Jag fick se hela mitt liv, säger han.
Marcus Olson kände att han på senare tid pratat mer om Gud än med Gud och bad därför att få leva i bön 50 procent av tiden. Kyrkan bekräftade hans andliga upplevelse och han har levt så sedan dess.
– Det här var första gången jag predikade igen, berättar han.
Det som förändrats sedan mötet med Jesus är synen på han själv och arbetet. Nu drar han sig gärna undan och samlar kraft innan han förbrukar den, får energi när han är ensam med Jesus. Förut gjorde han tvärtom och hade svårt för att vara själv.
– Jag träffade flera vänner om dagen för att slippa gå hem.

Enkät: Hur känns det att kunna fira gudstjänst på konferens igen?
Lina Fröjelid med dottern Elsa:
– Det har varit väldigt efterlängtat att kunna fira gudstjänst med så många. Nästan som ett uppdämt behov. Jag tycker ju om att sjunga, så det var det roligaste. Vi har tältat här hela konferensen, jag har varit mycket i barntältet där de håller egna gudstjänster.

Jonas Larsson Gränström:
– Tinget till sig själv blir ju roligare. Efter så många zoomgudstjänster är det roligt att vara på plats. Det är inte alls samma sak med digitala gudstjänster. Jag tyckte särskilt om biten då han talade om kristna misslyckade, det kändes välkomnande och berikande.

Ingegerd Hägg:
– Det bästa var att kunna träffas igen och se alla människor samlas. Känna gemenskapen. Jag har inte varit här under hela konferensen utan bara i dag på gudstjänst, men det har varit väldigt roligt.

Mats Lindström:
– Det har varit bra! Väldigt roligt att se så mycket folk. Jag tyckte särskilt mycket om Marcus Olsons predikan om byggstenar i livet och tron, att man kan välja att plocka bort olika bitar.
