Nyheter
Goda framtidsutsikter för präster och diakoner
Nyexaminerade i kyrkans tjänst ges hoppfulla besked i ny rapport från Saco

Det kommer vara stor efterfrågan på präster och diakoner även om fem år – och låg arbetslöshet. Värre blir det för församlingarna i Svenska kyrkan – särskilt utanför storstäderna – som kan få svårt att få tag på andliga ledare om inte fler väljer yrket.
Det är i en ny rapport från akademikerförbundet Saco som framtidsutsikterna för drygt ett 50-tal olika yrkesgrupper listas. Bland läkare, jägmästare, kemister och landskapsarkitekter finns också prognoser för diakoner och präster inom Svenska kyrkan som blir klar med sin utbildning till år 2028.
I dagsläget finns cirka 1 300 diakoner och 3 200 prästvigda i aktiv tjänst inom Svenska kyrkan.
Slutsatsen i rapporten är att de båda yrkesgrupperna har goda framtidsutsikter på arbetsmarknaden, där det kommer att vara liten konkurrens om jobben, och låg arbetslöshet, även framöver. Den som exempelvis har blivit vigd till diakon efter några års utbildning kan räkna med att få ett arbete relativt omgående.
Tillgång och efterfrågan
När det gäller präster skriver Saco att efterfrågan på nyexaminerade förväntas vara större än tillgången även framöver. För den som blivit vigd till präst, och gör ett första år som pastorsadjunkt med handledning i en församling, är det troligt att hon eller han får en anställning innan adjunktsårets slut, uppger Akademikerförbundet.

Också när det gäller erfarna komministrar och kyrkoherdar är det liten konkurrens om tjänsterna ur ett arbetstagarperspektiv, skriver den fackliga centralorganisationen. Däremot konkurrerar arbetsgivarna, församlingarna, om prästerna, konstaterar man samtidigt. Särskilt utanför storstäderna är bristen på såväl diakoner som präster stort.
För båda yrkesgrupperna är det små skillnader i efterfrågan på deras arbetskraft mellan hög- och lågkonjunktur. Saco-rapporten förutspår en säker efterfrågan av både diakoner och präster i många år framöver.