Nyheter

Gyminstruktören och pastorn Frida Nyberg om hälsan och Jesus

Vi behöver börja tänka helt tvärtom än vad samhället lär oss. Det menar Frida Nyberg, gyminstruktör och pastor i Boden. – Vi kör högertrafik, men Gud vill att vi ska köra vänstertrafik, säger hon.

Pastorn och gyminstruktören Frida Nyberg på Lapplandsveckan.
Pastorn och gyminstruktören Frida Nyberg på Lapplandsveckan.
Publisert Sist oppdatert

Under Lapplandsveckan höll hon i både bibelstudium och kvällsmöte. Dessutom ledde Frida Nyberg ett par svettiga träningspass för den hågade konferensbesökaren. Vi möts över en tallrik pasta – lämplig måltid för en gyminstruktör tillika pastor.

– Det kan låta klyschigt, men anledningen till att många mår psykiskt dåligt i dag tror jag beror på att man inte har Jesus, säger hon.

– I relation med Jesus mår vi bättre. Allt uppgraderas! Mina relationer, min sexualitet, min syn på kroppen, på mig själv. Många mår dåligt för att vi har en så låg bild av oss själva. Den här världen behöver upptäcka hur mycket Jesus älskar var och en.

Släpp kraven

Hemma i Boden har Frida Nyberg en anställning som pingstpastor och ett pågående uppdrag som gyminstruktör. Under samtalet dyker flera likheter mellan hennes olika uppgifter upp, bland annat om hur prestationsinriktade vi är i vår kultur.

– Men för att lära känna Guds rike krävs ett helt annat tänk! Det är också därför vi ibland har svårt att se vad Bibeln verkligen säger.

För att visualisera hur annorlunda Gud vill att vi ska tänka tar Frida Nyberg bilden av trafik-läget som exempel. Vi kör högertrafik, men Gud vill att vi ska köra vänstertrafik. Då skulle vi också må bättre, menar Frida.

– Yngre söker enkla ”likes” i stället för att verkligen bli älskade. Vår bild av oss själva förändras genom vår relation med Jesus, vi får en helt ny självbild.

Det märks tydligt att detta ligger varmt om Frida Nybergs hjärta. Hon har avslutat måltiden och sitter ibland tyst medan hon väljer sina ord för att få fram det hon vill förmedla. Hon aktar sig för att det hon säger ska låta kravfyllt, som ordet ”helgelse”.

– Det kan låta prestationsfyllt, men jag tänker snarare att det är relationsfyllt. Jag kan inte prestera fram helgelse, det växer fram, som Andens frukter. Paulus använder frukt som liknelse eftersom det är något som växer över lång tid. Jag kan inte prestera fram frukt, men jag kan ta hand om min gård.

Hur tar jag då hand om min gård på bästa sätt?

– Svår fråga eftersom det åter-igen så lätt blir prestation. Att gå till kyrkan, be, läsa Bibeln – det är grundläggande hälsoinvesteringar, men framför allt handlar det om att öppna sitt hjärta för Gud, för hans Ande, både härliga dagar och när det är beckmörkt. Det handlar om hjärtats riktning.

Läs mer: Bildspel från Lappis 2018: Ser du någon du känner?

David som förebild

Innan vi reser oss för att gå bort med våra brickor till diskstället hinner Frida Nyberg ta Gamla testamentets David som ett exempel.

– Gud säger själv att David var en man efter Guds hjärta. Och då vet vi hur han levde, det dåliga han gjorde med Uria och med Batseba. När han blev konfronterad med sin synd, då öppnade han ärligt sitt hjärta för Gud. Det handlar hela tiden om vår relation med Jesus. Där finns så mycket mer för oss att upptäcka!

Läs också: Josefin Lilja: Lapplandsveckan är som ölreklamen

Powered by Labrador CMS