Nyheter

Hädelselagar drabbar många minoriteter

Att den pakistanska kvinnan Asia Bibi dömts till döden för hädelse är inte någon unik händelse. Människor drabbas av sådana lagar i flera länder. I Pakistan är dock situationen speciellt allvarlig.

200 000 namn har samlats in för att dödsdomen mot den pakistanska kvinnan Asia Bibi ska hävas. Hon dömdes 2010 till döden för att ha hädat profeten Muhammed.
200 000 namn har samlats in för att dödsdomen mot den pakistanska kvinnan Asia Bibi ska hävas. Hon dömdes 2010 till döden för att ha hädat profeten Muhammed.
Publisert Sist oppdatert

I den årliga rapport om religionsfrihet i världen som det amerikanska utrikesdepartementet publicerar finns en lista på 43 personer som sitter fängslade efter att ha dömts för hädelse, varav 17 har dödsstraff.

Här återfinns personer från Egypten, Indonesien och Saudiarabien. Den stora gruppen utgörs dock av pakistanier. I Pakistan används nämligen landets hädelselagstiftning flitigt. Lagen är också extremt sträng, att visa missaktning mot Koranen ger livstids fängelse, att kritisera Muhammed ger dödsstraff. Att på något sätt skada en persons religiösa känslor är också straffbart.

I dag finns det en rädsla speciellt bland minoriteterna i Pakistan för att drabbas av lagen.

– Den drabbar inte bara kristna utan även hinduer och muslimer, säger Göran Gunner, lärare på Teologiska högskolan som forskat om kristna i Mellanöstern och Pakistan.

Få fall uppmärksammas

I västvärlden blir det mest uppmärksamhet kring vissa fall där kristna pakistanier drabbats och dömts på mycket lösa grunder för hädelse. Alla får inte samma stöd som Asia Bibi. Det gäller till exempel Sajjad Masih Gill, en ung adventist som dömdes till livstids fängelse för att skickat hädande sms. Bevisningen är dock mycket svag, han kan egentligen inte knytas till textmeddelandena.

Lagen får dock absurda konsekvenser även för muslimer. En imam och hans son dömdes 2011 till livstids fängelse för hädelse. Deras brott var att de rivit ner en affisch om ett firande av Muhammeds födelsedag som en rivaliserande muslimsk rörelse satt upp.

Lagen missbrukas

– Lagen har kommit att användas på ett sätt så att kristna och andra minoriteter talar om missbruket av hädelselagen. Den används i privata syften, som i markstrider, säger Göran Gunner.

För de som anklagas för hädelse är den stora faran oftast inte statens rättskipning. Många anklagade mördas av extrema islamistiska grupper, som i dag finns i hela landet.

– Det finns även muslimska röster som menar att man måste ha stopp på missbruket av lagen, säger Göran Gunner.

Mördaren hyllas

En sådan röst var guvernören Saalman Taseer, som mördades av polisen Mumtaz Qadri. I många grupper i Pakistan var det inte Saalman Taseer som blev en hjälte utan Mumtaz Qadri. Inför rättegången var det till och med advokater som prisade Mumtaz Qadri genom att ge honom blommor. Nu har fallet Mumtaz Qadri tagit en ny vändning. Enligt uppgifter påverkar han sina vakter i fängelset med religiös undervisning, vilket lett till att en fängelse­vakt nyligen försökte att döda en engelsman som dömts för hädelse.

Den pakistanska hädelselagstiftningen bygger på lagar från den brittiska kolonialperioden. Det var dock diktatorn Zia-ul-Haq som införde lagarna i dess nuvarande form i början av 1980-talet.

– Efter hans tid ökade användningen av hädelselagstiftningen dramatiskt, säger Göran Gunner.

I omvärlden höjs röster mot hädelselagstiftningen, men eftersom det i dag innebär politiskt självmord för pakistanska politiker att gå emot den talar inte mycket för en ändring. En av dem som vädjar är Olav Fykse Tveit, generalsekreterare i Kyrkornas världsråd.

– Jag vill uppmuntra människor av god vilja, både i Pakistan och resten av världen, att arbeta tillsammans för att främja ändringar i lagen om hädelse som använts för att anklaga Asia Bibi, sa han nyligen i ett uttalande.

Powered by Labrador CMS