Nyheter

Han blev stoppad misstänkt för narkotikabrott på väg till kyrkans barngrupp

Johannes Sjöberg blev tvingad att följa med polisen för att drogtestas och kroppsvisiteras på sjukhus: ”Hade jag bott i ett annat område hade det aldrig hänt”. Efteråt ringde en polis upp för att be om ursäkt.

Johannes Sjöberg stoppades och drogtestades på sin väg till kyrkan.
Publisert Sist oppdatert

Johannes Sjöberg var på väg till Mellringekyrkan för att leda en barngrupp när han stoppades, visiterades och drogtestades av polisen. Hans sätt att gå gjorde att han misstänktes för narkotikabrott.

Efteråt ringde en polis upp för att be om ursäkt, berättar Johannes Sjöberg.

Johannes Sjöberg arbetar på Sjöbergs förlag i Örebro, och är på sin fritid engagerad i Mellringekyrkan. Där hjälper han bland annat till med församlingens barngrupper.

Det var dit han var på väg till fots, måndagen den 21 november, när han stoppades av civilklädda poliser, visiterades, togs in på förhör och drogtestades.

“I måndagskväll kl. 20.30 när jag kom hem var jag skärrad, ledsen och grät en liten stund,” skrev Johannes Sjöberg om sin upplevelse på Facebook.

– Jag hade jobbat hela dagen, legat tio minuter på sängen och gav mig sen i väg till kyrkan, berättar Johannes Sjöberg för Dagen.

Strax utanför Varberga centrum blev han stoppad av civilklädda poliser, som färdades i omarkerade bilar.

– De tyckte att jag rörde mig som om jag vore narkotikapåverkad. Själv tycker jag att jag går helt normalt. Jag hade händerna i fickorna, och på mig hade jag en vinterjacka och mössa.

Johannes Sjöberg stoppades och drogtestades på sin väg till kyrkan.
Johannes Sjöberg stoppades och drogtestades på sin väg till kyrkan.

Fick messa till kyrkan

Att Johannes Sjöberg sa att han inte ens druckit en öl i hela sitt liv och just nu var på väg till kyrkan, tog man ingen hänsyn till. Under uppsikt fick han skicka ett meddelande på mobilen för att berätta att han inte kunde komma till samlingen som planerat.

Poliserna började med att undersöka om Johannes Sjöberg hade några vapen på sig. Sedan körde de honom till sjukhuset för att kroppsvisitera honom inpå bara livet, och ta narkotikaprover.

– De sa att de skulle gå med polishundar utanför lägenheten, och att de planerade en husrannsakan. Då sa jag “visst, men var försiktiga, min dotter är hemma”.

Flera gånger under förhöret upplevde han att poliserna pressade honom.

– Det återkom ett par gånger under förhöret: “Har du något att erkänna?”

Öppen förundersökning

Enligt Johannes Sjöberg visade urintestet ett “suddigt” resultat, vilket var nog för att polisen skulle släppa honom.

– Jag hade druckit kaffe med kokosolja i på morgonen och sa att det kanske var därför resultatet inte var glasklart. De sa att de skulle analysera det vidare.

Enligt polisens presstalesperson Mats Öhman är förundersökningen öppen tills dess att analysen av testerna är färdig, vilket kan ta flera veckor. Då tar en åklagare ställning till om ärendet ska gå vidare till åtal.

– Finns det spår av narkotika i urinen blir man dömd och får böta, säger Mats Öhman till Dagen.

Blev uppringd av polis

Händelsen har fått en del uppmärksamhet i media. Nerikes Allehanda läste Johannes Sjöbergs inlägg på Facebook, och talade med både honom och Mats Öhman.

Drygt en vecka senare blev Johannes Sjöberg uppringd av en polis som bad om ursäkt för behandlingen.

– Hon antydde att de gått för långt. Det var en fin gest och säkert väldigt ovanligt, säger Johannes Sjöberg.

Vare sig Mats Öhman eller den person som leder förundersökningen känner igen att någon från polisen skulle ha ringt upp Johannes Sjöberg för att be om ursäkt.

Mats Öhman säger sig dock ha en “djup förståelse” för att polisen kan göra fel.

Mats Öhman, presstalesperson för polisen i Örebro.
Mats Öhman, presstalesperson för polisen i Örebro.

– Men något fångade patrullens intresse, så är det ju. Och om vi inte skulle få ha fel någon endaste gång skulle vi inte kunna jobba med det här över huvud taget. Man vill inte missa någon.

”Händer detta?”

Situationen, och den anklagande attityden från en av poliserna, fick Johannes Sjöberg att känna sig utsatt, och han överväger nu att göra en JO-anmälan. Det kan man göra om man anser sig felaktigt behandlad av en myndighet, eller en tjänsteman på en myndighet.

– De gjorde väl sitt jobb, men ändå – poliser borde kunna se snabbt att jag inte var den person de trodde. Det kändes overkligt: Händer detta?

Johannes Sjöberg tror att polisen kört efter honom från Varberga, där han bor, och där det förekommit skjutningar och annan narkotikarelaterad brottlighet.

– Hade jag bott i ett annat område hade det här aldrig hänt. Det beror på vilket område man bor i och vilken hudfärg man har. Det här är nog vanligare än man tror.

Fakta: Polisens drogtester

  • I Sverige är både innehav och användning av narkotika olaglig.
  • Eftersom narkotikabrott kan ge fängelse, har polisen rätt att kräva att personer som misstänks vara drogpåverkade lämnar urin- och blodprover.
  • Det sker i form av “kroppsbesiktning”, vilket är ett tvångsmedel. Med det avses både att polisen tittar på den misstänktes nakna kropp, och tar prover som urinprov, blodprov, salivprov och hårprov.
  • När polisen använder tvångsmedel ska de enligt polislagen “utgå från behovsprincipen och proportionalitetsprincipen”. Det betyder att polisen endast får ingripa om det är nödvändigt och då med det lindrigaste medlet, om det finns flera olika sätt att ingripa på.
  • Källa: Familjens Jurist
Powered by Labrador CMS